Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alexander Abdallah och Evin Ahmad spelar huvudrollerna i nya Netflixthrillern. Foto: SVT

Snabba Cash: Jakten på uppstartsbranschens hala pengar

Uppdaterad
Publicerad

Femton år efter Jens Lapidus romansuccé Snabba Cash (2006) kommer nu tv-serien med samma namn. Netflixsserien utspelar sig delvis i den hårda uppstartsbranschen, där Evin Ahmad spelar en ensamstående mamma som vill ha snabba pengar för att kunna bygga ett bättre liv. 

För att kunna gestalta rollfiguren Leya gjorde Evin Ahmad research i en värld som var långt ifrån hennes egen.  

– Jag gick en kurs på Stanford University som hette How to start a startup. Sen hängde jag på Handelshögskolan för att jag ville förstå vilka typer som gick där. Det är extremt högpresterande personer, säger Evin Ahmad.  

Hennes rollfigur Leya lever med andan i halsen. Uppstartsbranschens snabba pengar är hala och svåra att hålla fast. Jakten går ibland över gränsen till självdestruktivitet.  

– Det är så roligt. Det är en del i kursen: Hur du undviker att bli utbränd och om du blir det hur du ska tänka. Det är en förutsättning för att kunna bli nästa Steve Jobs, säger Evin Ahmad. 

Mikrofon i ena handen och pistol i andra 

I kortfilmen Jag skiner inte utan er mina bröder, som Alexander Abdallah regisserade, skildras förortskillar med en ovanlig ömhet. En kvalitet han tog med sig till Snabba Cash och rollen som Leylas kärleksintresse: den sorgsne gängmedlemmen Salim.  

– Det var en bekant som berättade att han hade rånat en person och sen gått hem och gråtit i sitt sovrum. Den grejen fastnade verkligen i mitt huvud. Hur hård man än är ute i samhället så går man hem och gråter för man vet att man har gjort något som inte är bra. Det var den killen i sovrummet jag ville få fram i Salim, säger Alexander Abdallah.  

Bröllopssångaren Salim har en mikrofon i ena handen och en pistol i den andra. Alexander Abdallah gillade dubbelheten i rollfiguren.  

– Jag sa det till regissören Jesper Ganslandt att jag ville jobba med sårbarhet. Jag har tillgång till den privat och tycker skörhet är en fin känsla som kanske inte alltid förknippas med de här personerna, säger Alexander Abdallah.  

“En skam om allt går till snubbar” 

Evin Ahmad skrev om pengar redan i sin debutroman En dag ska jag bygga ett slott av pengar (2018), där hon mediterar över ojämlikheten mellan förort och innerstad. Efter Snabba Cash funderar hon över ojämlikheten är i finansbranschens topp.  

– Jag blev illa berörd av att se hur många kvinnor som inte får ta del av det kapital som finns. Och det är superviktigt att fler kvinnor är med och formar Sverige och världen, säger Evin Ahmad. 

Miniserie i sex delar på Netflix.

Regisserad av Jesper Ganslandt (Farväl Falkenberg, Apan) och skriven av Oscar Söderlund.

I rollerna syns bland andra Evin Ahmad, Alexander Abdallah och Jozef Wojciechowicz (mer känd som rapparen Z.E).

Premiär 6 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer