Sara Bergmark Elfgren om sitt första spel: ”Väldigt spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Humoristisk postapokalyps-action och en snäll spökjätte. Det är ett axplock ur innehållet när den svenska spelskörden visas upp på världens största spelmässa, E3, som öppnar sina portar under tisdagen. Kulturnyheterna har träffat en spelutvecklare och en författare, båda aktuella inför mässan.

-Det här är det första spelet jag skriver. Jag är en van spelare men jag har aldrig jobbat i branschen förut, så allt känns väldigt nytt och spännande, säger Sara Bergmark Elfgren.

Hon är känd för fantasy-böckerna i Engelsforstrilogin och romanen Norra Latin. Hon har dessutom skrivit manus till både radioteater och film. Men aldrig förr till ett spel. Nu samarbetar hon med Göteborgsbaserade indie-spelstudion Zoink med spelet Ghost giant.

-Spelet handlar om en liten pojke som heter Louis, som är ungefär elva år. Han är ganska ensam och utsatt på olika sätt, vid ett tillfälle när han är särskilt ensam så uppenbarar sig en ny vän som då är spelaren.

En hemlig kompis

Louis har precis som Alfons Åberg, en vän så hemlig att bara han kan se den. Eftersom spelet görs för virtual reality, en teknik som tillåter spelaren att träda in i själva spelvärlden, krävs särskild utrustning för spelet.

-En av sakerna jag tyckte var attraktiva med det här projektet var just att det var VR. Det som är lite tråkigt är att det inte är så många som har VR-utrustning men det kan mycket väl komma att förändras. Det roliga är att det så pass nytt, lite obruten mark, menar Sara Bergmark Elfgren.

Annars har många av de svenska spelen på E3, snarare än relationer och gulliga spökjättar, varit uppföljare till välkända action-spel. Några exempel är Wolfenstein Youngblood, The Division 2, Battlefield V, Just cause 4 och Rage 2, de två sistnämnda utvecklas av Stockholmsbaserade Avalanche Studios.

-Vi tycker om när spelare har möjlighet att leka i våra världar. Leklusten och friheten att göra vad man vill i ett spel är fantastiskt lockande och tilltalar väldigt många människor, berättar Magnus Nedfors, spelutvecklare på Avalanche Studios.

Stort mått humor

Just friheten att välja står i fokus i det postapokalyptiska skjutarspelet Rage 2. Trots att det utspelar sig i en värld där 80 procent av jordens befolkning förintats i en asteroidkrasch, bjuder spelet, snarare än svårmod, på ett stort mått humor och maximal ”over the top- action”.

-När hela världen tittar på är det ganska bra att vara där, berättar Magnus Nedfors om besöket på världens största spelmässa, E3.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer