Bokantikvariaten säljer ofta böcker som endast ska användas för syns skull. Foto: TT

”Snygga” böcker säljs per hyllmeter som inredning

Uppdaterad
Publicerad

Böcker som inredningsdetaljer? Trenden med att hyra in bokkonsulter för att skapa den rätta känslan i hemmet, har blivit en snackis i sociala medier, rapporterar Kulturnytt.

– Boken har blivit tömd på värde men är kvar som symbol, säger litteraturkritikern Ulrika Milles.

Detta sedan en artikel i Svenska Dagbladet uppmärksammat fenomenet med bokkonsulter, som alltså med hjälp av snygga böcker piffar till sina kunders hem.

Ulrika Milles är litteraturkritiker och enligt henne är böcker som artefakt en inredningsdetalj som markerar borgerlighet och att man kommer från det gamla klassamhället.

– Trenden är egentligen jättegammal. Det enda som är nytt är att man nu säger att man inte läser böckerna, säger litteraturkritikern Ulrika Milles till kulturnyheterna.

Inget konstigt med böcker som prydnader

Att inreda med böcker är inget ovanligt enligt inredningsstylisten Anna Bergermark Lindeman. Hon menar att hon förstår varför människor köper böcker i enbart prydnadssyfte för att ge mer liv åt sina hem.

– Ett hem utan böcker alls blir väldigt opersonligt och kallt. Man vill ha böcker i hyllorna för att de adderar värme och gör det väldigt mysigt. Och då vill man ju också ha vackra böcker, säger Anna Bergermark Lindeman till kulturnyheterna.

Säljer böcker per hyllmeter

För bokantikvariaten är det inte ovanligt att kunder vill köpa böcker baserat på deras utseende och inte innehåll. Vissa antikvariat säljer snygga böcker per hyllmeter, vilket kan behövas om kunderna exempelvis har köpt en lägenhet med platsbyggda bokhyllor men ”inte är några bokmänniskor”.

– Vi moraliserar inte över det, det är ett sätt för oss att slippa slänga böcker, säger Pontus Oldén, inköpsansvarig på Rönnells antikvariat i Stockholm, till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.