Stefan Löfven Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

S tar fram kulturpolitiskt program

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har den senaste tiden kritiserats för att sakna kulturpolitiska visioner. Nu har partiet beslutat att ta fram ett nytt kulturpolitiskt program inför valet 2018.

Missnöjet över att Socialdemokraterna tappat mark på kulturområdet har grott i de egna leden under en längre tid, något som bland andra Sveriges radios Kulturnytt rapporterat om.

Att S släppt kulturministerposten till Miljöpartiet har förstärkt bilden av att de för partiet historiskt sett så viktiga kultur- och bildningsfrågorna nu är lågt prioriterade, menar kritikerna.

Bygger berättelse om samhället

Kritiken har även kommit utifrån.”Vart tog socialdemokratins kultur- och bildningsintresse vägen?”, frågade sig  29 kända svenska kulturprofiler i en artikel på DN Debatt (7/4).

Artikelförfattarna menar att S gjort slät figur i kulturfrågorna de senaste åren, samtidigt som andra partier, inte minst Sverigedemokraterna, effektivt använder sig av kulturpolitiken för att föra fram sin berättelse om samhället.

Partistyrelsen har ändrat sig

Inför de senaste dagarnas partikongress lade Stockholms socialdemokrater därför en motion om att ta fram ett samlat kulturpolitiskt program med reformer inför valet 2018. Först tillbakavisades förslaget av partistyrelsen, men de senaste dagarna har styrelsen ändrat ståndpunkt.

– Diskussionerna har visat att det finns en längtan efter en förtydligad och förstärkt kulturpolitik, säger Berit Högman, kulturpolitiker och Socialdemokraternas vice gruppledare.

Under onsdagen beslutade kongressen att partiet ska tillsätta en kulturpolitisk arbetsgrupp med uppgift att ta fram det nya programmet. Arbetet ska ske i samarbete med företrädare för kulturlivet.

– Många ombud har beskrivit att de behöver ett mer samlat kulturpolitiskt program i sin dagliga politiska gärning. Medialt är kulturpolitiken ganska smal jämfört med andra områden, därför kan det här bli en bra hjälp för att nå ut, säger Berit Högman.

Ska arbeta mot ”fake news”

Kongressen beslutade även bland annat om att verka för fler kulturella mötesplatser i landets förorter och om ett handlingsprogram mot faktaresistens för att öka medvetenheten kring källkritik och motverka falska nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.