Socialdemokraterna tar hjälp av författare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år antar Socialdemokraterna ett nytt partiprogram där de ska ta ut riktningen för sin framtida politik – och till sin hjälp tar de forskare, debattörer och skönlitterära författare som PO Enquist, Kristian Lundberg och Maj-Gull Axelsson för att beskriva verkligheten.

– Kulturen fungerar väl som en viktig spegel av den verklighet vi lever i. Ibland kan väl det vara ett nästan ännu verkligare sätt än vanliga propositionstexter för att förstå var vi befinner oss, säger Marika Lindgren Åsbrink som är biträdande sekreterare i programkomissionen.

Författarnas texter ska fungera som inspiration och underlag för diskussioner om vad socialdemokraternas politik borde handla om.

– Ja, det är både författare och skribenter och en del forskare för att få en bredd bland synpunkterna och kanske också beskriva politiska frågor på ett lite annat sätt. För att inspirera till en diskussion bland så många som möjligt, och då tycker jag att man ska lyssna kanske inte bara på de man brukar lyssna på, utan bjuda in bredare.

”Uppriktiga svar som omväxling”

 En av de författare som bidrar är Maj-Gull Axelsson:

– Jag tror att det ger att de får uppriktiga svar som omväxling. Det blir inte de här vanliga fraserna, och de vanliga positionerna utan det blir folk som försöker på allvar  titta på vad det här samhället är och hur det har utvecklats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.