Margrethe Odgaard. Foto: TT

Söderbergspris till Margrethe Odgaard

Publicerad

Torsten och Wanja Söderbergs pris har gått till den danska formgivaren Margrethe Odgaard.

Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard tilldelas Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon svenska kronor. Prissumman gör det till världens största designpris.

Söderbergspris delas ut årligen av Röhsska museet i Göteborg i november. I samband med prisutdelningen ställer även museet ut årets pristagare. Prisets syfte är att främja konsthantverk och design i Norden samt att stärka det kollegiala nordiska samarbetet.

Startade egen designbyrå

Margrethe Odgaard, född 1978, är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering och hennes fokus ligger på färger, mönster och taktilitet. 2013 startade hon egen designbyrå i Köpenhamn och ingår också i möbeldesignduon Included Middle.

”Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet”, lyder prisnämndens motivering till Odgaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer