Sofia Källgren. Foto: TT

Sofia Källgren blir turistambassadör i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Hon slog igenom i Melodifestivalen och som rösten till Belle i Disneyfilmen Skönheten och Odjuret. Nu har Sofia Källgren utsetts av Kina till ny turistambassadör i landet, en hederstitel som tilldelas svenskan på grund av sitt stora intresse för kinesisk kultur.

Sofia Källgren har rest till Kina i 17 år och genom åren släppt två skivor med kinesisk musik.

– Jag tror att jag alltid haft en dragning österut, och jag tror att min typ av sång passar sig bättre österut, säger hon till Kulturnyheterna.

Uppgiften som turistambassadör, som inte är arvoderad, får hon för att ha visat stort intresse för kinesisk kultur.

– Hennes kinesiska fans är nog fler än hela Sveriges befolkning. Hon bryr sig om Kinas utveckling och om samhällsförändringar i Kina. Dessutom är hon väldigt förtjust i kinesisk kultur, säger Zhang Xilong, internationell chef för turistdepartementet i Kina.

Kommer tala fritt

För Sofia Källgren kommer titeln att innebära fler resor till Kina som är världens fjärde största turistland. Kina ser Sverige som en stor potentiell marknad, men här förknippas landet starkt med brott mot mänskliga rättigheter och inskränkningar i yttrandefriheten.    

– Det är vanligt att det uppstår problem i samhällen som befinner sig i utveckling. Den kinesiska statens decennier av ansträngningar har redan inneburit stora förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter. Det kinesiska folkets grad av lycka förbättras för varje dag. Kinas framsteg har erkänts och accepterats av alla de som bor i Kina, säger Zhang Xilong.

Sofia Källgren ser det som sin roll att med sin musik bygga broar mellan Kina och Sverige. Hon tycker att landet har utvecklats åt rätt håll sedan hon började resa dit, och ser inte att ambassadörstiteln skulle hindra henne från att kunna kritisera landet för sina brister.

– Jag är liksom inte belagd med talförbud för att ta mig an den här uppgiften. Det är klart, jag är uppvuxen i en demokrati och bottnar naturligtvis i demokratiska värden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.