Hotet mot reportern som granskade Ekot: ”Vi vet var du är”

Uppdaterad
Publicerad

Sofie Löwenmark på stiftelsen Doku avslöjade att en reporter på Sveriges radio inledde en relation med en misstänkt islamist. Granskningen har fått stort genomslag, men också ökat hotbilden mot redaktionen som granskar våldsbejakande islamism.

– Självklart finns individer i de här miljöerna som inte vill få ljuset riktat mot sig, säger Sofie Löwenmark.

Sofie Löwenmark arbetar på stiftelsen Doku som granskar islamistiska miljöer i Sverige. Hon är personen som avslöjade att en journalist på Sveriges radios Ekot inledde en relation med en utpekad islamist, vars situation hon granskat i en serie reportage.

Avslöjandet har fått stort genomslag och telefonen har gått varm. Mestadels är responsen positiv men även hotfulla samtal förekommer. Efter att Sofie Löwenmark medverkade i SVT Aktuellt för att prata om sin granskning fick hon ett märkligt samtal. Någon påstod sig ringa med hennes säkerhet i åtanke och ville veta hennes adress.

– Jag fick ett otrevligt samtal av någon som först ville veta var jag befann mig, och sedan sa sig veta var jag befann mig, säger hon.

Lever med skyddade personuppgifter

Eftersom hon granskar extrema miljöer och våldsbejakande islamism är hot och hat inget ovanligt, och likt många andra journalister lever hon med skyddade personuppgifter.

Men stiftelsen Doku som hon var med och startade 2018 är en liten organisation med små resurser. Till skillnad från större mediehus har de ingen säkerhetsapparat i ryggen.

– En klar nackdel är att man hela tiden själv får värdera kring sin egen säkerhet – det är nog bättre att någon annan gör den värderingen. Men vi diskuterar ihop och tar kloka beslut. Vi har också myndighetskontakter som kan hjälpa oss.

Den senaste granskningen har dock gett ekonomiska vinster, hittills har stiftelsen enligt Sofie Löwenmark fått in omkring en halv miljon kronor i swish-donationer.

Vill fylla ett tomrum

Doku har Expo som förebild, men medan Expo granskar högerextremister vill Doku fylla ett tomrum och granska islamister. Även om högerextrema och islamistiska miljöer skiljer sig åt, ser Sofie Löwenmark också många likheter till exempel vad gäller rekrytering och propaganda. Samtidigt upplever hon att det finns en misstro mot att granska just islamism.

– Att granska den högerextrema miljön har varit helt oproblematiskt – med all rätt vill jag understryka – men att granska jihadism och islamism har varit svårare. Det har kommit med en slags misstro kring om det finns bakomliggande orsaker.

Vad är din drivkraft?

– Drivkraften för mig är att vi har den här extrema miljön som växt rejält och som inkräktar på människors vardag varje dag i utsatta områden. I vardagen så är de som drabbas av islamisters kontrollbehov i första hand muslimer och andra minoritetsgrupper, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.