Sölvesborgs kommun Foto: SVT

Sölvesborgs kulturchef: Har inte köpt utmanande konst på 10 års tid

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgs kommun kommer framöver prioritera inköp av klassisk och tidlös konst. Det efter ett beslut som kommunfullmäktige klubbade igenom under måndagskvällen. Men utöver beslutet rörande konstinköp har även kommunens enprocentsregel avskaffats. Något som kommunens kultur- och bibliotekschef, Sofia Lenninger, ställer sig oroad inför.

Sölvesborgs politiska styre med Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL) fick under måndagskvällen igenom sitt handlingsprogram som bland annat innebär att kommunen kommer att undvika inköp av det som anses som ”utmanande samtidskonst”.

De styrande partierna som går under samlingsnamnet Samstyret menar att kommunen från och med nu istället ska prioritera inköp av ”klassisk och tidlös konst”.

Samtidigt, poängterar Sölvesborgs kultur- och bibliotekschef, Sofia Lenninger, att det under hennes år i kommunen bara skett ett fåtal inköp överhuvudtaget. Inte heller några som skulle kunna anses utmanande.

– Jag kan inte se att det har gjorts några inköp under de cirka tio år jag jobbat i Sölvesborgs kommun som på något vis kan kategoriseras som utmanande. Just nu har vi en utsmyckning av Anna Svensson i en skola på gång, dessförinnan en av Matti Kallionen. Inköpen utöver det är få, skriver Sofia Lenninger i ett mejl till Kulturnyheterna.

Enprocentsregeln tas bort

I det handlingsprogram som tagits fram av Samstyret och som under måndagen klubbades igenom framgår också att kommunens enprocentsregel, som infördes 2015, avskaffas. Enprocentsregeln, som är mer av en rekommendation snarare än regel, innebär att en procent av genomförda bygginvesteringar öronmärks till konstnärlig utsmyckning. Avskaffandet beskriver som Sofia Lenninger som oroande.

– Från kulturförvaltningens sida ser vi det som en risk att finansiering av konstnärliga gestaltningar uteblir när enprocentsregeln tas bort och att vi går tillbaka till en situation där konst köps in på enskilda politikers initiativ och efter personligt tycke och smak, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.