Sofia Lenniger lämnar sin tjänst. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Sölvesborgs kulturchef: ”Vill inte ha mig”

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgs kultur- och bibliotekschef lämnar sitt uppdrag.
– Det går ju inte att leda en verksamhet hos en arbetsgivare som inte vill ha mig, säger Sofia Lenninger.

Enligt ett pressmeddelande från den SD-styrda kommunen är bakgrunden att hon inte haft samma syn som arbetsgivaren på chefskapets roll och uppdrag i det förändringsarbete som pågår.

Detta påverkar förtroendet från arbetsgivaren, enligt kommunchef Lars Ericsson.

Sölvesborg styrs av Samstyret, en koalition bestående av SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Här genomförs flera förändringar av kommunverksamheten som hamnat i nationellt mediefokus, bland annat på kulturområdet.

– Det har varit annorlunda. Kulturfrågorna har kommit i fokus på ett sätt som var nytt för mig, säger Sofia Lenninger till TT.

Utmanande samtidskonst

Ett exempel är beslutet att stoppa inköp av det som den regerande kommunmajoriteten kallar utmanande samtidskonst, eller ”menskonst”, som den Sverigedemokratiska ordföranden för fritids- och kulturnämnden uttryckte det i en intervju med SVT.

Här har Sofia Lenninger sett det som sin uppgift som tjänsteman att påtala fakta i frågan.

– Diskussionen har ju handlat om att vi har köpt in utmanande samtidskonst i Sölvesborg och det har vi inte gjort. Det har varit viktigt för mig att föra fram den faktan.

Hon understryker att hon inte fått veta exakt vad i hennes sätt att sköta jobbet som gjort att arbetsgivaren förlorat förtroendet för henne.

Sölvesborgs reviderade biblioteksplan har också uppmärksammats nationellt. Det nya här är bland annat att litteratur framöver inte behöver köpas in till skolbiblioteken på alla elevers modersmål. I den nya biblioteksplanen står det i stället att det på skolbiblioteken ska finnas litteratur på andra språk än svenska.

”Pressad situation”

TT: Har det varit en svår situation som tjänsteman att hantera den här uppmärksamheten?

– Man har ju under en lite pressad situation fått sortera mellan uppdraget att ta fram fakta och underlag till politiken och att förmedla för allmänheten hur vår verksamhet ser ut just nu, säger Sofia Lenninger.

TT: Vad ska du göra nu?

– Vila upp mig. Reflektera över vad som har hänt. Och sedan beger jag mig väl ut i den utmanande samtiden igen.

Enligt kommunchef Lars Ericsson innebär överenskommelsen att Sofia Lenninger får 14 månadslöner, vilket motsvarar 650 000 kronor.

Han säger till TT att han inte vill kommentera bakgrunden utöver det som kommunen skrivit i sitt pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer