Årets sommarvärdar i P1 2016. I förgrunden producenten Bibi Rödöö. Foto: TT

Sommar i P1 bryter mot heligt klockslag

Uppdaterad
Publicerad

Sommar i P1 bryter mot ett i radiomått mätt heligt klockslag. Nu ska lyssnarna kunna ratta in Sommar i P1 som podd redan klockan sju på morgonen.

Sommar i P1 är ett bekant tillskott för många under sommarmånaderna i Sveriges Radio. Enligt tradition sänds programmet varje dag klockan 13:00, men nu blir det ändring på det, meddelar Sommar i P1:s producent Bibi Rödöö i SVT:s Gomorron Sverige.

– Det gäller att förvalta och förnya den här nationalklenoden som Sommar är. År 2005 började vi digitalisera och lyssna i efterhand. Steget vi nu tar är att man ska kunna lyssna när man vill under dagen, säger Bibi Rödöö.

Bibi Rödöö har varit chef för Sommar i P1 i 19 år. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Även om det blir allt vanligare att sommarvärdarna i P1 förinspelar programmet, kvarstår möjligheten att gå upp och köra programmet live klockan 13:00. I de fallen får podden vänta.

LÄS MER: De sommarpratade förra året – 2016

I en undersökning beställd av Sveriges Radio, lyssnar miljontals svenskar på radio i podd-form.

– 2,5 miljoner svenskar svarade i en undersökning att de någon gång lyssnat på Sommar som podd, säger Bibi Rödöö.

Årets sommarvärdar presenteras den 14 juni. Sommar i P1 hade sändningspremiär år 1959 i Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.