I år är Järna Festival Academy en digital festival. Foto: Järna Academy.

Sommarens största digitala musikfestival hålls i Järna

Uppdaterad
Publicerad

17 juli börjar den fjärde upplagan av Järna Festival Academy. Den lanseras som sommarens största digitala musikfestival.

Stora svenska artister inom den klassiska musiken som Anne Sofie von Otter och Martin Fröst spelar musik i kulturhuset i Ytterjärna under en dryg vecka.

– Det är en till största delen digital festival, berättar Peter Friis Johansson. Man kan gå på digitala vandringar på festivalområdet, titta in på repetitioner, besöka masterclasses och ställa frågor till både läraren och studenten, pianist och en av de konstnärliga ledarna för festivalen.

Temat för årets festival är ”Du sköna nya värld”. Konserterna varvas med samtal om hur människan förhåller sig till en tid där mycket förändras.

”En sorts samhällstjänst”

Jakob Koranyi, cellist och den andra av de två konstnärliga ledarna för festivalen, hoppas att festivalen blir ett forum för de samtal som han tycker behövs i denna tid.

– Jag hoppas ju att den här festivalen ska vara en sorts samhällstjänst i slutändan, det låter kanske förmätet, men jag hoppas ju det, säger Jakob Koranyi.

Han menar att den klassiska musiken kan visa de omvälvande förändringar som skett tidigare i historien och på sätt ge perspektiv på samtiden. En av de gästande musikerna är klarinettisten Martin Fröst.

– Det känns jätte, jättekul, säger Martin Fröst. Jag tycker temat lät spännande också: ”Du sköna nya värld”.

”En helt ny värld”

Han har liksom de flesta andra musiker sett många av årets konserter bli inställda.

– Det har blivit mycket inställt till hösten också, berättar Martin Fröst. Det blir ju en helt ny värld på gott och ont. Jag tror att den här pandemin kommer att förändra den klassiska musiken i grunden. 

Festivalen Järna Festival Academy pågår 17-25 juli i kulturhuset i Ytterjärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.