Sara Danius lämnade Akademien i april 2018. Foto: TT

Sommarkurs ska ge inblick i Akademiens kris

Publicerad

Linnéuniversitetet ger vanligtvis en distanskurs om föregående års Nobelpristagare i litteratur. Men eftersom Svenska Akademiens kris har lett till att inget Nobelpris delades ut i fjol ger universitetet i stället en kurs som ska fokusera på Akademiens kris och institutionens betydelse både historiskt och för samtiden.

– Om man är nyfiken på att förstå mer om turerna kring Svenska Akademien så kan den ge fördjupad förståelse och kanske också svar på sådant som har diskuterats men som man själv kanske inte är så insatt i, säger kursansvariga universitetslektorn Piia Posti till Sveriges Radios Kulturnytt.

Akademiens kris utlöstes när 18 kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade Kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

Kursen heter ”Nobelpriset, Svenska Akademien och kvinnorna” och ger 7,5 högskolepoäng med kursstart den 10 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer