Foto: TT

Sony köper låtskatt av EMI

Uppdaterad
Publicerad

Sony planerar att köpa musikförlaget EMI Music Publishing för motsvarande 20 miljarder kronor. I låtkatalogen finns klassiker av Judy Garland, Frank Sinatra – och av yngre storstjärnor som Pharell Williams.

I och med affären får det japanska teknikföretaget tillgång till två miljoner låtar i EMI:s låtskatt, bland annat av storstjärnor som Frank Sinatra, David Bowie, Queen och Pharell Williams, enligt The Guardian. I katalogen ingår även Judy Garlands Over the rainbow, som efter 75 år fortsätter att generera stora pengar.

– Köpet innebär en viktig milstolpe för vår långsiktiga tillväxt, säger den japanska teknikjättens koncernchef Kenichiro Yoshida i en kommentar till uppgörelsen.

Att köpa upp låträttigheter ingår i Sonys nya strategi att flytta fokus från tillverkning av teknikprylar till underhållningsindustrin

Affären innebär att det japanska teknikföretaget, som redan äger ett minoritetsinnehav i bolaget, kommer att äga 90 procent av EMI:s låtskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.