Spanien gör ett eget The crown om ex-kungen Juan Carlos

Uppdaterad
Publicerad

Med brittiska The Crown som inspirationskälla ska den spanske regissören Javier Olivares ta sig an ex-kungen Juan Carlos historia. Han har redan planerat tre säsonger om kungen som abdikerade 2014 och gick i exil förra året efter misstankar om skattefusk.

Tv-serien ska heta El rey (Kungen) och är delvis baserad på boken Yo, el rey av Pilar Eyre.

– I boken hittade jag hittade en berättarmässig guldgruva. Hon beskriver hans barndom i exil, relationen till hans far Don Juan de Borbón och hans första kontakter med Franco, säger regissören Javier Olivares till El País.

Juan Carlos de Borbón föddes 1938 i Rom i Italien och flyttade till Spanien som tioåring för att skolas till att bli diktatorn Francisco Francos arvtagare. När Franco dog 1975 utlyste Juan Carlos istället demokratiska val efter 40 år av diktatur.

Lever i exil sedan nästan ett år

På senare år dalade dock hans popularitet med anledning av elefantjakter, otrohetsaffärer och misstankar om korruption. 2014 abdikerade han och 2020 gick han i exil. Han lever nu i Abu Dhabi i Förendade Arabemiraten.

Tv-serien har ännu inte något premiärdatum. Regissören har tidigare gjort drottningserien Isabel om drottning Isabella I av Kastilien som gifte sig med Ferdinand av Aragonien och grundade kungriket Spanien i slutet av 1400-talet.

Se mer om Juan Carlos tid på tronen, skandalerna och exilen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.