Mängder av världartistens fans har samlats under parollen ”Free Britney” för att visa sitt stöd. På bilden protesterar en grupp i Washington i USA. Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Spears pappa ser ”inga skäl” att avsluta förmyndarskapet

Publicerad

Världsstjärnan Britney Spears har sedan i juni kämpat för sin frihet. Men hennes pappa Jamie Spears motsätter sig försöken att få bort honom som förmyndare. Han hävdar att han ”pliktskyldigt och troget” har tagit hand om popstjärnans tillgångar – och att dottern lider av psykisk ohälsa.

Jamie Spears uppger i dokument till domstolen i Los Angeles att ”det inte finns några som helst skäl” att han ska avlägsnas som dotterns förmyndare. Han menar att dottern före förmyndarskapet var rejält skuldsatt och att hon nu inte är det tack vara honom.

Popstjärnans pappa hävdar att han ”pliktskyldigt och troget” har tagit hand om dotterns pengar och egendom, enligt The Guardian.

Pappan: Britney kan vara en fara för sig själv

Jamie Spears säger att medförmyndaren Montgomery har sagt att det åter skulle kunna kan vara aktuellt med tvångsinläggning av Britney Spears. Något som medförmyndaren förnekar. Enligt pappan lider Britney Spears av psykisk ohälsa och kan vara en fara för sig själv eller andra.

”Montgomery har inte vid något tillfälle sagt till herr Spears att det för närvarande skulle vara aktuellt med något sådant (tvångsinläggning) för fröken Spears”, skriver medförmyndarens advokater i ett svar. Däremot säger Montgomery att hon tror att pappans förmyndarskap ”allvarligt påverkar” Britney Spears psykiska hälsa, enligt uttalandet.

Kämpat för sin frihet sedan i juni

Britney Spears har sedan i juni öppet kämpat för att bli fri från sin pappa Jamie Spears förmyndarskap. Hon har fått ett brett stöd från allmänheten, inte minst från ”Free Britney”-rörelsen, i sin kamp.

Sångerskan menar att hennes far borde åtalas för att ha missbrukat sin roll som förmyndare. Hon har beskrivit situationen som kränkande.  När världsartisten för första gången kommenterade fallet berättade hon att hon gråter dagligen och tvingas ta det starka läkemedlet litium. Hon sade även att hon vill skaffa barn med sin pojkvän, men att det inte går då hon har en spiral insatt – mot sin vilja.

Från 2008 fram till 2019 var pappan formell förmyndare över både Britney Spears person och hennes tillgångar. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery, medarbetare till Britney Spears, är förmyndare över hennes person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.