I somras uppträdde Peter Jersewski på Sverigedemokraternas festival i sommar. Foto: TT

Spelade på SD-festival – nu bojkottas Boppers-sångaren

Uppdaterad
Publicerad

Före detta Boppers-sångaren Peter Jezewski uppträdde på Sverigedemokraternas festival i Sölvesborg i sommar. Nu ställs hans planerade julshow i Karlstad in av arrangören, på grund av sångarens politiska uttalanden.

Peter Jezewskis julshow ”Be bop a luba classic christmas” ställs in efter att sångaren uttryckt stöd för Sverigedemokraterna. Föreställningen skulle ha ägt rum vid fem tillfällen i vinter på hotell Gustaf Fröding i Karlstad, men i samband med att Jezewski uppträdde på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg, hörde de av sig:

– De menade att jag skulle göra en offentlig ursäkt, annars ställer de in allt. Men det kunde jag inte göra, så då fick vi besked om att de ställer in. Jag ser det som ett påhopp på både demokratin och yttrandefriheten, säger Peter Jezewski till Kulturnyheterna.

Sympatiserar med partiet

Det var Peter Jezewskis uttalanden i Expressen inför festivalspelningen som fick hotellet att reagera. I intervjun sa sångaren bland annat att han ”sympatiserar med stora delar av det de (SD) står för”.

– Efter uttalandet i Expressen kände vi att det här strider emot våra värderingar. Vi är ett mångkulturellt och stort företag och känner att vi har ett ansvar där, säger Åsa Gunnarsson, hotelldirektör på Gustaf Fröding.

Beslutet är fattat av en enig hotellstyrelse. Peter Jezewski är upprörd över företagets agerande, och ser det som att han har blivit censurerad.

– I första hand reagerar jag för påhoppet på yttrandefriheten och demokratin, i andra hand för mina fans som jag är rädd om och i tredje hand för ekonomin. Men framförallt är det otäckt att jag inte kan framföra opolitisk musik, rock'n'roll, säger han.

En värderingsfråga

Från hotellets sida bekräftar man att de har haft en dialog med Jezewski före avbokningen.

– Vi försökte ta reda på om det var något missförstånd och ville att han skulle förtydliga det utåt. Vi måste ta vårt ansvar som företag och var han inte beredd att göra detta så känns det ju som att det har förändrat något. Då står vi fast vid det här beslutet, säger Åsa Gunnarsson.

Peter Jezewski säger att han ser detta som en attack på yttrandefriheten. Hur tänker ni kring det?

– Jag känner att det blir en risk för att upprepa sig, men styrelsen är enig om att åsikterna går emot våra värderingar i företaget. Vår verksamhet väljer att inte samarbeta med någon som har den typen av värderingar.

Peter Jezewski har inte några som helst planer på att be om ursäkt för sina politiska åsikter. Hotellet kommer inom kort gå ut med beskedet om att konserten är inställd till de som löst biljett.

– Jag har spelat på fängelser och då var det ingen som sa något. Men nu är det precis som att jag spelat för en terrorgrupp, säger den forne Boppers-sångaren.

Sverigedemokraterna hade sitt riksårsmöte på Hotell Gustaf Fröding år 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.