Patrik Bach blir chef för Ubisofts Stockholm-studio, som bland annat kommer att arbeta med ”Avatar”-spelet. Foto: Ubisoft/TT

Speljätten Ubisoft öppnar studio i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ubisoft, ett av världens största spelföretag, öppnar en ny spelstudio i Stockholm. Det blir den tidigare Dice-chefen Patrik Bach som kommer leda Sverige-kontoret, som enligt ett pressmeddelande planerar att anställa hundra personer. Studions första projekt blir att göra spel av James Camerons filmsuccé ”Avatar”.

Ubisoft etablerade sig i Sverige redan 2008, när de köpte den Malmö-baserade studion Massive Entertainment. Sedan dess har Massive rönt stora framgångar med det postapokalyptiska actionspelet ”The Division” – som lockade omkring tio miljoner spelare 2016.

LÄS MER: Avatar ska bli spel i Malmö

I våras kom beskedet att Massive får uppdraget att göra spel av James Camerons blockbuster från 2009, äventyrsfilmen ”Avatar”. Det är för att stärka upp det projektet som Ubisoft nu etablerar en egen studio i Stockholm.

Enligt ett pressmeddelande planerar speljätten att anställa omkring hundra personer de närmsta två åren, och har rekryterat Patrik Bach, tidigare chef på svenska Battlefield-utvecklaren Dice, för att leda projektet.

– Mitt mål har alltid varit att skapa de bästa möjliga spelupplevelserna och i mina samtal med Ubisoft har det blivit tydligt att vi har samma passion för att utveckla de anställdas kreativitet med just det målet i sikte, säger Patrik Bach i pressmeddelandet.

LÄS MER: ”The Division” – svenskt domedagsscenario för miljonpublik

Satsar på Malmö och Stockholm

Samtidigt kommer Ubisoft-ägda Massive Entertainment att expandera de närmsta åren. Efter framgångarna med ”The Division” planerar man att rekrytera ytterligare 200 personer till studion i Malmö.

Ubisoft grundades i Frankrike 1986, och har genom åren blivit ett av världens största spelföretag med studior i bland annat Frankrike, Kanada, Indien, Kina, Rumänien och Ukraina. De ligger bakom spelserier som Assassin’s Creed, Rayman, Splinter Cell, Watch Dogs och The Division.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.