Regissören Steven Spielberg och Rona-skådespelarna Yalitza Aparicio (till vänster) and Marina de Tavira (till höger) Foto: /TT

Spielberg kritiserad för Netflix-blockad

Uppdaterad
Publicerad

Ska en Netflix-film som knappt visats på biograferna kunna vinna en Oscar? Det tycker inte regissören Steven Spielberg, rapporterar The Independent.

Frågeställningen har aktualiserats i samband med att Netflix-distribuerade filmen Roma knep tre prestigefyllda priser vid årets Oscarsgala.

”Underkastat sig tv-formatet”

Men redan för ett år sedan vände sig Steven Spielberg mot att Netflix-filmer som bara gått upp under en kort period på biografer i USA, kan kvalificera sig för nomineringar. Sådana filmer hör hemma på Emmygalan, menade han, eftersom de ”underkastat sig tv-formatet”.

Får kritik på Twitter

I april kommer Spielberg att ta upp frågan på ett möte med Oscarsakademien, där han är ledare för regidivisionen, vilket har fått andra filmskapare och fans att reagera. Däribland Ava DuVernay, regissör för filmen Selma, som uppger på Twitter att hon hoppas att andra som är på mötet ”ser annorlunda på saken”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.