Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Katarina Axelsson om hur Coldplay inspirerar till miljöarbete i klippet. Foto: AP/Music Sphere

Spinningcyklar och miljökonfetti: Coldplay halverar turnéutsläpp

Publicerad

Det brittiska bandet Coldplay har sänkt sin klimatpåverkan med 59 procent under sin pågående världsturné jämfört med den förra, uppger bandet på sin hemsida.

– Det är viktig inspiration för hela kultursektorn, säger Katarina Axelsson, forskade inom hållbar konsumtion.

Målet var att på sin turné ”Music of the spheres” halvera koldioxidavtrycket jämfört med sin förra turné.

För att göra det har bandet använt sig av flera kreativa lösningar, bland annat kinetiska golv som omvandlar fansens dansande till energi, el-genererande spinningcyklar och nedbrytbar konfetti.

Nu uppger Coldplay att bandet slagit sitt mål och på sin hemsida tackar de fansen för hjälpen.

”Alla som kommit till fots, cyklat eller åkt kollektivt, alla som tagit med sig påfyllningsbara vattenflaskor eller återlämnat sina led-armband för återvinning, och alla som köpt en biljett och genom det bidragit till att sju miljoner träd planterats.”

”Skickar viktiga signaler”

Katarina Axelsson, forskare på SEI, menar att bandets hållbarhetsinitiativ kan påverka andra artister och arrangörers miljötänk.

– Det skickar ju väldigt viktiga signaler till en stor målgrupp. Coldplay har tänkt väldigt kreativt kring olika lösningar och sina möjligheter att minska sina utsläpp – och det är något som vi förstås gärna skulle se att alla aktörer gjorde.

Hör mer om hur Katarina Axelsson ser på Coldplays miljöarbete i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.