Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sportjournalisten Marcus Leifby om den förändrade synen på sportbevakning

Flera sportprogram läggs ner: ”Publiken tar till sig sport på ett annat sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har både TV4:s sportsändningar och NRKs veckomagasin Sportrevyn gått ur tiden. En trend som sportjournalisten Marcus Leifby menar till viss del handlar om att man inte längre behöver vänta till veckosammanfattningar, utan istället får resultat och analyser direkt i telefonen.

I slutet av oktober meddelade TV4 att de lägger ner sina sportsändningar, istället kommer sportnyheterna bakas in i de vanliga nyhetssändningarna. Nu har även det norska public servicebolaget NRK meddelat att veckomagasinet Sportrevyn går i graven efter 60 år i rutan, detta efter ett sparpaket.

Marcus Leifby är frilansande sportjournalist och skriver bland annat för Aftonbladet sport. Han menar att sättet man tar till sig sportjournalistik har förändrats.

– Det vibrerar i fickan hela tiden. Om man förr kunde se en match varannan vecka kan man nu se 300 matcher om dygnet. Resultaten kommer till en på ett annat sätt, säger han till Kulturnyheterna.

– Det är ett ständigt pågående surr om vad som händer i sportvärlden, tidigare var det sammanfattat och paketerat på söndagarna.

Tummar på sportjournalistiken

När fler sammanfattande sportprogram läggs ner riskerar också sportjournalistiken att bli snävare, menar Marcus Leifby.

– En risk som jag ser när man lägger ner de här sportmagasinen är att man tappar tid och resurser att göra en mer nitisk och granskande sportbevakning. Är det så att man sparar resurser och väljer att lägga den typen av journalistik någon annanstans är det okej, men det får absolut inte försvinna, säger Leifby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer