Spotify ligger nere. Foto: AP/TT

Flera stora appar låg nere – felet kopplat till Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal appar låg nere under fredagseftermiddagen. Problemet gällde telefoner och surfplattor med operativsystemet Ios och verkar ha varit kopplat till appar som interagerar med Facebook.

Strax efter lunch under fredagen twittrade Spotify att något är fel och att felsökning pågår.

Enligt sajten Downdetector förekom störningar även i andra appar som Viaplay, Tinder, Tiktok, Appstore, Wordfeud och Soundcloud. Problemet verkade påverka ett stort antal länder runt om i världen.

Problemet verkar ha varit kopplat till Facebook eftersom de appar som kraschat var hade så kallad Facebook-integration.

Affärstidningen Forbes skriver att samma problem uppstod i maj i år. Många appar tillåter sina användare att logga in via Facebook och i maj var det programvaran som gör den typen av inloggning möjlig som spökade. Mycket talar för att det är samma problem som inträffade under fredagen.

Enligt Facebook uppstod problemet under fredagen runt klockan 12.20.

Problemet gällde för telefoner och surfplattor med operativsysteme Ios, alltså främst Iphonetelefoner.

Strax innan klockan 15 twittrade Spotify att appen fungerar igen. Att döma av Downdetector verkar även de andra apparna fungera igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.