Idén är att underlätta för användare att upptäcka ny musik, ungefär som den amerikanska musiktjänsten Pandora.
– Det vi har funnit är att det finns en framåtlutad och en bakåtlutad Spotify-upplevelse, sa Daniel Ek på scen. Radiostationen är för den bakåtlutade upplevelsen, för att upptäcka ny musik.
Man kan byta låt
Till skillnad från den amerikanska tjänsten Pandora kan man i Spotifys nya radiostation skippa framåt i spellistan hur många gånger man vill (om man inte gillar det spår som spelas för tillfället). Självklart kan man också lägga till låtar från radions spellista till de vanliga spellistan.
Ny Spotify-plattform
För en dryg vecka sedan släppte Spotify ut en ny plattform så att vem som helst kan bygga appar inuti Spotify-appen (ungefär som Facebook, Chrome och många andra på nätet).
– Vi upptäcke att vi själva kunde bygga appar ovanpå vår applikation, förklarar Daniel Ek hur idén till en radio-funktionalitet föddes. Och vi kan göra det riktigt snabbt.
Vad händer härnäst? frågade Le Web:s Loic Le Meur. Ska ni sälja?
– Ingen börsintroduktion i sikte, svarar Daniel Ek. Vi vill bara bygga ett riktigt bra företag.
SVT:s exklusiva intervju med Ek
I en e-postintervju med SVT svarade Daniel Ek också på några relaterade frågor från sitt hotell kvällen innan sitt framträdande.
Finns det inte en risk att någon mer välfinansierad bara kopierar det ni gjort? Jag tänker exempelvis på det som HTC håller på med ihop med Jimmy Iovine.
– Absolut, men så sade alla om Google versus FB. Bolag som fokuserar på en enda sak gör generellt mycket bättre ifrån sig då de kan fokusera all sin energi på att lösa det problemet.
Varför måste man ha FB-konto för att regga Spotify?
– Vi ser att publiken till största delen vill vara på Facebook. Skulle de ändra sig kommer vi titta på att införa alternativ. Vi är inte låsta till Facebook, men ser att fördelarna övervager nackdelarna.
Du svarar inte riktigt på frågan – menar du att den andel som inte har FB är så försvinnande liten att den är försumbar?
– Vi ser att majoriteten av våra användare vill upptäcka musik via sina vänner, och det finns inget bättre sätt att göra det än via Facebook.
Är det inte riskabelt att hänga upp sig på FB, de kan ju plötsligt bli impopulära?
– Till skillnad från Zynga så existerar inte Spotify bara på Facebook – vi har en applikation man laddar ner. Skulle det visa sig att ingen vill använda Facebook kommer vi naturligtvis titta på alternativ. I slutändan bygger vi saker vi tror våra användare vill ha. Därför värderar vi all feedback vi får.
Är det inte lika troligt att Deezer eller Rdio vinner den här matchen? Och kan det finnas flera spelare? Hur många?
– Ytterst sett väljer användarna vilken tjänst som vinner. Vi har växt med mer än 7M användare sen i slutet av september. Det, sammantaget med de mer än 2,5 miljon som väljer att betala för Spotify, tycker jag talar sitt tydliga språk om hur folk över hela världen tar till sig tjänsten.
Vilka är de största hindren för Spotifys tillväxt idag?
– Vi försöker öppna upp så snabbt vi bara kan i så många länder som vi tror vi kan göra det bra i. Sedan vår lansering i USA i juli har vi öppnat i Danmark, Österrike, Schweiz och Belgien.
Varför har inte UI och produkt utvecklats under det senaste året?
– Det håller jag inte med om. Vi har lanserat det sociala, och nu vår app plattform. Dessutom har vi lagt till en massa nya hårdvaruplattformar. Vårt stora åtagande har dock varit vår nya plattform, och det kommer hända en hel del där nästkommande veckor.
Varför väljer ni den här app/widget-vägen?
– Sen vi startade Spotify har vi alltid fått frågor från användare som velat att vi ska bygga olika funktioner som att kunna köpa konsertbiljetter, DJ mode, sångtexter etc. Och nu finns det massor av utvecklare som jobbar på att bygga den funktionaliteten för de som vill ha det.
– Vi tycker vi har gjort Spotify brett på alla plattformar, men nu vill vi göra Spotify personligt, så att du kan anpassa din upplevelse.
Nanok Bie
nanok.bie@svt.se