Icona Pop finns med på spellistan som UD marknadsför Sverige med. I år var de även nominerade till regeringens musikexportpris. Foto: Pontus Lundahl/TT

Spotifylista blir regeringsgåva

Uppdaterad
Publicerad

UD marknadsför Sverige genom att dela ut Spotify-abonnemang med en färdig spellista till utländska politiker.

Vad ska regeringen ge utländska statschefer i present under statsbesöken? Denna månad lyder svaret: Ett vip-abonnemang på Spotify, som innehåller en spellista med utvald svensk musik.

”Fler kommer lyssna”

Den lite överraskande nyheten avslöjade handelsminister Ewa Björling (M) under utdelningen av regeringens musikexportpris på tisdagen. Abonnemangen delas ut till utländska regeringsrepresentanter, för att visa upp svensk musik och innovation.

– När vi är ute i världen, reser och träffar kollegor och statschefer så ska vi ha möjlighet att överlämna ett tidsbegränsat Spotify-abonnemang där man har lagt in en svensk spellista. På så sätt kommer automatiskt fler att lyssna på svensk musik, säger Ewa Björling till Kulturnyheterna.

Ersätter skålar & dalahästar

Handelsministerns pressekreterare Jakob Birkeland berättar mer om den nya Sverigegåvan:

– Under februari testar vi att ersätta alla högnivåbesöksgåvor med Spotifylistor. Om statschefer, handelsministrar och andra kommer på besök så får de det här istället för Kosta Boda-skålar, dalahästar och annat som man ställer på en hylla. Rent fysiskt överlämnas gåvan som en enkel plakett, med texten ”Music brings us together”.

Bredare populärmusik

Utrikesdepartementet tänker sig en långsiktig satsning på strömmad svensk musik i stället för prydnadsföremål.

– Handelsministern har till exempel hunnit ge det till en delstatspresident från Tyskland. Efter februari får vi utvärdera hur det har varit, men vi hoppas att Spotifygåvan ska ersätta de tidigare, säger Jakob Birkeland.

Just nu får alla politiker samma spellista inlagd på sina konton. Den bygger på ett 60-tal låtförslag från organisationen Export Music Sweden och är inriktad på lite bredare svensk populärmusik i olika genrer.

Pira, Maggio, Wilson & Sabaton

Sofia Thurn, projektledare på Export Music Sweden, berättar att det kan bli fler listor framöver:

– UD bad om en låtlista med förslag på ny svensk musik som vi hjälpte till att ta fram. Listan är en blandning av olika typer av populärmusik. De har bett oss att göra det här som ett första steg, och sen har vi pratat om att utveckla samarbetet genom att till exempel göra listor för olika genres som exempelvis jazz, pop, EDM, rock, hårdrock konstmusik eller hiphop.

Export Music Swedens låtlista kan ha ändrats något sedan den landade hos Spotify och UD, men den tyska delstatspresidenten får garanterat lyssna på flera av dessa artister:

Avicii, Icona Pop, Seinabo Sey, NONONO, Veronica Maggio, Little Dragon, Jenny Wilson, Mack Beats, Linda Pira, Håkan Hellström, Watain, Truckfighters och Sabaton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.