Springsteen: ”Det är en skam för Amerika”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens Skavlan gästas av ingen mindre än bokaktuella Bruce Springsteen som passar på att kommentera det amerikanska presidentvalet och Donald Trumps kandidatur. ”Jag tror inte att han kommer att vinna”, säger ”The Boss”.

Under fredagen, på sin 67:e födelsedag, släpper Bruce Springsteen sitt nya album ”Chapter and verse” som beskrivs som soundtracket till hans kommande självbiografi ”Born to Run”. Boken släpps under nästa vecka men redan ikväll gästar han Fredrik Skavlans talkshow.

Springsteen har en lång historia av att engagera sig politiskt och sedan slutet av 70-talet har det satt djupa spår i hans musik. Politik blir det också i kvällens avsnitt av Skavlan där han delar med sig av sina åsikter om den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. 

– Han har enkla lösningar på alla dessa komplexa problem och han säger saker som han vet att vissa vill höra, säger Bruce Springsteen till Fredrik Skavlan.

”Mer absurd än en tecknad serie”

Springsteen beskriver det svåra i att som väljare ta in de komplexa frågor som vi möts av i dagens samhälle, vilket gör att de enkla budskapen välkomnas med varm hand. Som exempel tar han upp att en del är obekväma med att det blir fler mörkhyade i landet och att Donald Trump svarar på det och ger en ”enkel lösning”.

– Då säger han ”vi ska bygga en mur och stänga ute dessa människor”. I grund och botten är det så hans kampanj ser ut.

Bruce Springsteen beskriver Donald Trumps kampanj som ”mer absurd än en tecknad serie”.

– Tyvärr är det ett bra klimat för en agitator. Han har kommit så nära att han kan göra dig nervös. Jag tror inte att han kommer att vinna men bara att han kandiderar är en skam för Amerika.

Musikaliska avtryck

Även om Springsteen tar en tydlig ställning mot Donald Trump har han inte varit lika aktiv i att stötta den demokratiske presidentkandidaten denna valomgång som tidigare år.

Tidigare har han gjort starka musikaliska avtryck i demokraternas valkampanjer. Exempelvis hade John Kerry ”No Surrender” som tema-låt för sin valkampanj 2004 och under Barack Obamas presidentvalskampanj 2008 premiärspelade Springsteen den då nyskrivna låten ”Working on a dream”.

Öppenhjärtlig berättelse

På sin hemsida skriver Bruce Springsteen följande om sin nya bok:

”Att skriva om sig själv är märkligt. Men i ett sådant här projekt har författaren avgett ett enda löfte, och det är att visa läsaren sitt inre. På de här sidorna har jag försökt göra det”.

I boken skriver han öppet om sina och sin pappas problem. Och sina erfarenheter av  depressionerna är något som han även delar med sig av i kvällens program.

– Jag har flera släktingar som har gått igenom det, säkert ett halvt dussin, på min irländska sida. Det finns i vårt blod. Det har tagit ett grepp om mig och jag har behövt hantera det under mitt liv, säger Bruce Springsteen till Fredrik Skavlan och tillägger:

– Jag har gått i samtalsterapi under en lång, lång tid. 30 år eller något sådant.

Skavlan sänds i SVT1 fredagen den 23 september klockan 21.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer