”Jag hoppas att mitt fall kan visa på en bugg i systemet, om inte för mig så för andra i min situation”, säger Roozbeh Janghorban efter premiärvisningen av hans dokumentär. Foto: SVT

Stående ovationer för Janghorban på filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Den mordhotade regissörens film ”Holy brainwashing” visades på Tempo dokumentärfestival. Efteråt uttryckte Svenska Filminstitutet sitt stöd för filmaren.

Redan innan premiären var mottagandet varmt: Applådsalvorna ekade genom lokalen när drygt 500 personer gav den avvisningshotade regissören Roozbeh Janghorban stående ovationer under Tempo-festivalens invigning på tisdagen.

24 timmar senare ljöd applåderna på nytt, när det var dags för Tempos premiärvisning av Janghorbans dokumentär ”Holy brainwashing”, anordnad av Tempo-festivalen, Doc Lounge och Oberoende filmares förbund i solidaritet med filmaren.  

Hotad filmare

Innan dokumentären om religiöst förtryck i Iran visades höll en märkbart rörd Roozbeh Janghorban ett tacktal till de som stöttat honom efter Migrationsöverdomstolens beslut om att neka honom asyl i Sverige.

Tackar för stöd

– För första gången sedan avvisningsbeskedet känner jag hopp inför framtiden. Jag vill tacka alla som stöttat mig: Reportrar utan gränser, svenska PEN, de iranska kulturarbetarna och alla som skrivit under uppropet. Juridiskt sett har inget förändrats för mig, men efter allt stöd vi fått känner jag och min familj oss inte längre som främlingar i det här landet, sa en tårögd Roozbeh Janghorban.

Efter filmvisningen hölls ett panelsamtal om yttrandefrihet och möjligheterna att hjälpa förföljda filmare, där Svenska Filminstitutets VD Anna Serner riktade kritik mot Migrationsverkets belsut, och vände sig direkt till Janghorban.

– Det är anmärkningsvärt att  Migrationsverket inte tror dig eller att det var en film överhuvudtaget. Det väcker flera frågor: Vilken kompetens har man på Migrationsöverdomstolen att utreda den här typen av frågor?, sa Serner.

”Jag vet vad som väntar Roozbeh i Iran”

Även Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist , dokumentärfilmaren Nima Sarvestani och Åsa Steinsvik från Fristadsförfattarprogrammet i Stockholm deltog i panelsamtalet.

– Jag vet vad som väntar Roozbeh i Iran. Jag har själv samlat material i Iran till min senaste dokumentär, om vi upptäckts under inspelningen hade vi blivit dödade, sa dokumentärfilmaren Nima Sarvestani.

Det var i februari som Kulturnyheterna uppmärksammade Janghorbans fall. Reportrar utan gränser menar att Roozbeh riskerar att avrättas om han återvänder till Iran då han anses vara en förrädare till den islamiska staten, ändå beslutade Migrationsdomstolen att definitivt avslå hans asylansökan i februari.

Beslutet har väckt protester från Svenska PEN, Journalistförbundet och Reportrar utan gränser samt orsakat ett kulturupprop som samlat in tusentals underskrifter. Flera av deltagarna på onsdagens visning menade att det nu krävs ett skyddsnät för filmare på flykt i Sverige.

– Jag fick mig en tankeställare. Det här är en kategori väldigt viktiga samhällsgranskare som utsätter sig för livsfara – och de är helt skyddslösa! Det är lite chockartat, här har vi en kategori yrkesmänniskor som sätter sina liv på spel utan ett nätverk man kan vända sig till, säger Anna Serner.

Ska överklaga

Filminstitutets vd ställer sig även kritisk till Migrationsöverdomstolens beslut att stå fast vid avvisningen, mot bakgrund av det som framkommit de senaste veckorna.

– Allt det där sammantaget visar på en väldigt tveksam inställning till skyddsvärdet på dokumentärfilmare. Migrationsverket uppvisar en brist på kompetens i flera områden här. Det är väldigt allvarligt, säger Anna Serner.

Janghorbans advokat säger till Kulturnyheterna att man har för avsikt att överklaga verkställandet av avvisningen, då ett hot mot filmarens liv föreligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotad filmare

Mer i ämnet