Märket Stand som kammade hem den prestigefulla utmärkelsen Guldknappen 2016. Foto: TT

Stand årets vinnare av Guldknappen

Uppdaterad
Publicerad

I kväll korades årets vinnare av modepriset Guldknappen under en stor gala i Stockholm. Och det blev märket Stand som kammade hem den prestigefulla utmärkelsen.

För 35:e året i rad delades tidningen Damernas Världs modepris Guldknappen ut under en gala på Grand Hôtel i Stockholm.

Årets vinnare av Guldknappen blev märket Stand, som, enligt juryns motivering:”med hantverket i fokus på kort tid introducerat sin lika klassiska som nutida skinn- och pälskollektion och skapat det perfekta komplementet i varje basgarderob.”

Bakom märket, vars kläder alla är gjorda i skinn, ligger Nellie Kamras. Stand har funnits i tre år.

Ny kategori

Priset Guldknappen har finnits sedan 1982 och i år introducerades den nya kategorin ”Knappnålen” –  som delades ut till LXLS och grundarna Freddie Larsson & Oscar Samuelsson.

Syftet med ”Knappnålen” är, enligt tidningen, att: ”i ett tidigt stadium fånga upp och uppmärksamma unga svenska modeföretag.”

”Naturstenar får flärdfullt liv”

Guldknappen Accessoar 2016 gick till Cornelia Webb, som, enligt juryn: ”med rätt mix av coolhet och inspiration från naturen gett naturstenar ett nytt flärdfullt liv och fått en självklar plats på den internationella lyx-marknaden.”

Juryn för Guldknappen bestod av Martina Bonnier, chefredaktör för Damernas Värld, Lisa Pettersson, modechef, Emilia de Poret, modeprofil & programledare, Pär Engsheden, designer och Tina Törnquist, hovstylist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.