Daisy Ridley och Mark Hamill på Star Wars-premiären och Star Wars-merchandise. Foto: Reuters/AP/TT

Star Wars: lågbudgetfilmen som blev miljardindustri

Uppdaterad
Publicerad

Den första Star Wars-filmen var en lågbudgeterad historia vars potential ingen trodde på. Nu är Star Wars-imperiet en mångmiljardindustri med bevarad kultstatus. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin går igenom Star Wars historia.

Den första Star Wars kom 1977 och var början på ett hjärteprojekt som sakta men säkert växte till att bli en mångmiljardindustri.

Det var en lågbudgeterad film som få trodde på, knappt ens Lucas själv.

Rymdoperor som Star Wars stod inte i hög kurs på 70-talet. Blockbuster-konceptet ansågs stelt och förlegat, och det var ju då som den aningen smalare arthousefilmen peakade i USA, med titlar som Taxi driver, Apocalypse now och Annie Hall.

Det sägs att Lucas var så säker på en flopp att han inte ens ville närvara vid galapremiären. Han drog på semester till Hawaii istället, med Steven Spielberg.

Trots att det som sagt är en mångmiljardbusiness har Star Wars lyckats behålla något slags kultstatus bland fansen, vilket ju är lätt bisarrt, och nog kan förklaras med den där initiala rebellkänslan som Lucas lyckades sätta på sin första film. Men okej, man tappade lite status i och med den andra trilogin, hela serien är ju rätt barnslig men det blev för barnsligt för fansen. För många muppar, för lite hård action.

Disney köpte Lucas film för drygt 4 miljarder dollar. En galet hög summa som visar hur stor Star wars-franchisen är. Många var oroliga att det skulle urvattna filmserien, göra den ännu mer kommersiell, vilket var ett feltänk.

Star Wars var ju redan från början tänkt som en rent kommersiell produkt, så den stora skillnaden efter uppköpet är väl att man har ännu mer pengar att röra sig med nu. Och att alla spinnoff-produkterna blivit ännu fler. Ser man till de filmer som gjorts sedan övertagandet 2012, har de ju faktiskt snarare blivit bättre än sämre.

Ett av många tecken på hur stort Star Wars-universumets kraft är, är ju det faktum att ingen annan filmdistributör vågar ha premiärsätta en film samtidigt som The Last Jedi. I vanliga fall är det ju premiär för cirka fyra filmer varje fredag, men den här veckan tronar The Last Jedi i ensamt majestät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.