Till vänster Carrie Fisher och Harrison Ford som prinsessa Leia och Han Solo. Till höger vapnet som användes i ”The Return of the Jedi” som det såg ut när det nu såldes på auktion. Foto: TT

Star Wars-vapen sålt för närmare 5 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ett vapen som användes av Han Solo i “The Return of the Jedi” såldes på auktion för hisnande 550 000 dollar under lördagen. Det motsvarar närmare 5 miljoner svenska kronor. I och med det slog vapnet Luke Skywalkers lasersvärd – som såldes för ett ungefär 1 miljoner kronor lägre pris förra året, rapporterar Reuters.

Det handlar om en DL-44 blaster. I filmen från 1983 ser vi Harrison Ford använda vapnet när han gestaltade Han Solo. Vapnet tillverkades till filmen av James L. Schoppe som efter inspelningarna fick tillbaka det av filmteamet. Nu, 35 år senare, lät han det säljas på auktion.

Värdet går upp

Något fungerande vapen är det förstås inte. Men det är det senaste av flera föremål från filmerna som gått auktion de senaste åren. I takt med att nya Star Wars-filmer spelats in så har också intresset och värdet gått upp för allt som kan kopplas till filmerna.

R2-D2 såldes förra året

Förra året såldes Luke Skywalkers lasersvärd för 450 000 dollar, närmare 4 miljoner svenska kronor. Men det är ingenting jämfört med vad en privatperson betalade för roboten R2-D2. Den senare såldes för 2,7 miljoner dollar, närmare 24 miljoner kronor, förra året.

Köparen av just Han Solos vapen var museikedjan Ripley’s Believe it or Not.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.