Starka och detaljerade vittnesmål i dokumentär om Michael Jackson

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar, då 7 och 10 år gamla lämnar i dokumentären Leaving Neverland nya vittnesmål om sexuellt tvång under tiden de levde tillsammans med världsstjärnan Michael Jackson.

James Safeschuck och Wade Robson är idag i 30 och 40 årsåldern, då var de superstjärnans särskilda vänner, James Safechuck medverkade i en Pepsireklam tillsammans med Michael Jackson och Wade Robson kom i kontakt med stjärnan genom en danstävling. Pojkarna och deras familjer bjöds in i Jacksons sagovärld på ranchen Neverland och levde tidvis tillsammans med Popkungen. 

De två avsnitten innehåller detaljerade beskrivningar av ranchen, vart övergreppen skedde och om hur Michael Jackson groomade pojkarna till sexuellatjänster. Dokumentären som är fyra timmar lång har väckt starka reaktioner efter premiären i USA, de detaljerade och explicita beskrivningarna av övergreppen är svåra att avfärda, men anhöriga till Michael Jackson kallar personernas vittnesmål för lögner. En del av kritiken som dykt upp handlar om att pojkarna som barn vittnat till Michael Jacksons fördel.     

I klipp från dokumentären beskriver Stephanie Safechuck, mamman till James Safechuck hur världsartisten Michael Jackson blev en del av familjen.

Leaving Neverland finns att se på SVT Play 10 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.