Avicii blev 28 år gammal. Många har kommenterat dokumentären om honom. Foto: TT

Starka reaktioner på Avicii-dokumentären: ”Ingen frågade hur han mådde”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om Aviciis bortgång har många sett dokumentären om Avicii på SVT Play. I den skildras hur pressat schema Avicii hade när han turnerade, något som fått många att reagera.

I fredags kom nyheten att den världskände svenske dj:n Avicii gått bort. Han blev bara 28 år gammal.

Sedan dess har han hyllats världen över och dokumentären ”Avicii: True Stories” har startats 340 000 gånger på SVT Play. Den visar hur dåligt Tim Bergling mådde och att han kände sig pressad. 2016 beslutade han sig för att sluta turnera.

”Ingen frågade hur han mådde”

Sedan han gick bort har dokumentären setts av närmare en kvarts miljon i SVT1 och startats 340 000 gånger på SVT Play. Den har även släppts på Netflix, tillgänglig för invånare i flera länder.

I sociala medier delar artister och andra sina reaktioner efter att ha sett den.

”Alla i branschen borde titta på dokumentären och omvärdera sitt liv, speciellt om man känner ångest, stress eller jobbar för mycket”, skriver den australiensiske dj:n Rob Swire på Twitter.

Författaren Isobel Hadley-Kamptz som också är känd från ”På spåret” skriver så här på Twitter:

”Har sett Avicii-dokumentären och allt jag kan tänka på är att ingen i hela den där kretsen kring honom frågade hur han mådde.”

”Utom hans PT. Väldigt stark scen i gymmet”, fyller Jens Liljestrand, biträdande kulturchef och författare på Expressen, i.

”Lära oss om framgångens pris”

Dokumentären gav artisten Charlotte Eriksson en tankeställare, som hon delar med sig av i sociala medier:

”Jag rekommenderar alla att ta sig tid att titta på dokumentären. Det är ett rått och äkta porträtt på en artists oglamorösa liv. Jag har sett många av mina vänner jobba sig själva till småbitar, bara för att göra sina fans och sitt team glada.”

Musikproducenten Nifra blir även hon bekymrad, så här skriver hon på Twitter:

”Dokumentären visar andra sidan myntet, det som vi vanligtvis inte ser. Jag hade inte förstått att Tim fick så mycket ångest av att uppträda :(. Det är så viktigt att hitta den rätta balansen och bara göra det som känns 100 procent rätt.”

Även journalisten och krönikören Natalie Demirian berörs av Aviciis livsöde.

”I dokumentären ”Avicii: True stories” får vi veta varför han år 2016 bestämde sig för att sluta turnera. Vi fick lära oss om framgångens pris.”

• Föddes 8 september 1989.

• 2006 började han skapa musik som hobby och 2008 inledde han samarbetet med managern Arash ”Ash” Pournouri.

• 2011 kom det stora genombrottet med låten ”Levels”.

• 2013 släppte han debutalbumet True. Första singeln ”Wake me up” med sång av Aloe Blacc blev en global succé och sålde guld och platina i 25 länder. Han blev också rankad som världens tredje bästa DJ på prestigefulla DJ Mags lista.

• I februari 2014 blev ”Wake me up” den mest spelade låten på Spotify någonsin.

• 2015 släppte han sitt andra studioalbum Stories. Efter släppet ställde han in alla konserter i åtta månader framåt på grund av hälsoproblem.

• I mars 2016 meddelade Avicii, som under många år brottats med hälsoproblem, att han avslutar sin karriär som live-artist men att han kommer fortsätta att producera musik. I december samma år avslutar han samarbetet med sin manager Arash ”Ash” Pournouri.

• 2017 släpps EP:n Avīci (01).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet