Konstverk i Garnisonen 2008. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Statens konstråd klandras av Konkurrensverket – riskerar böter

Uppdaterad
Publicerad

Statens konstråd gav en konstnär i uppdrag att uppföra ett konstverk till ett värde av drygt en miljon kronor. Men avtalet med konstnären bryter mot upphandlingsregler, menar Konkurrensverket som kräver att Statens konstråd betalar böter på 105 000 kronor.

Våren 2017 ingick Statens konstråd i ett grupp som skulle köpa in en textil ridå till Linköpings universitet. Sex konstnärer valdes ut efter särskilda krav. En av dem fick senare teckna ett avtal. Beslutet att inte annonsera ut uppdraget enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) motiverades med att endast den utvalda konstnären kunde skapa konstverket i fråga.

Men enligt Förvaltningsrätten i Stockholm är det så kallade undantaget för konstnärlig prestation inte tillämpligt. Kraven var så pass allmänna att flera konstnärer hade kunnat lämna anbud. Därmed förklaras avtalet ogiltigt.

Riskerar böter

Konkurrensverket gör nu samma bedömning och kräver att Statens konstråd ska betala 105 000 kronor i böter.

”Det är bra att få ytterligare klarhet i var gränserna går för annonseringsskyldighet vid köp av konstverk och när undantaget för konstnärlig prestation kan tillämpas”, skriver Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Konkurrensverkets bedömning försvårades av att Statens konstråd bortsåg från Förvaltningsrättens beslut.

”I detta fall är det dessutom fråga om en upphandlande myndighet som inte följer en domstols beslut vilket i sig är allvarligt. Det riskerar att urholka respekten för upphandlingsreglerna, och för domstolars beslut”, skriver Rikard Jermsten.

Tas upp i rätten

Nu går frågan vidare till Förvaltningsrätten, som ska besluta om Konkurrensverkets krav på vite blir verklighet. Henrik Orrje, vikarierande direktör på Statens konstråd, vill inte kommentera kritiken förrän frågan avgjorts i rätten:

– Det är lite för tidigt att kommentera, men om vi blir dömda till skadestånd kan det bli aktuellt. Skulle vi bli fällda får vi se över våra rutiner, men det blir en vägledning för oss oberoende på vad det blir för utfall, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.