Dramatenchefen Eirik Stubö, Operans chef Birgitta Svendén och Magnus Aspegren, vd för Riksteatern kallades till möte på kulturdepartementet. Foto: TT

Teatercheferna chockade och förfärade över grova övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Efter de 576 skådespelarnas skakande vittnesmål om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier från manliga kolleger, kallade kulturminister Alice Bah Kuhnke på torsdagen till sig cheferna för de tre statliga scenerna: Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern.

– Ett bra möte, säger Operans chef Birgitta Svendén.

Ett pressuppbåd väntade på departementet, bland annat SVT:s Kulturnyheterna.

– Ska man vara krass handlar det om att riva en gammal, hierarkisk tystnadskultur, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.

Metoo för skådespelare

Att det förekommer kränkningar är ingen nyhet för henne, men hon säger sig vara chockerad över de grova brott som skådespelarna vittnar om.

Men ni har ju under lång tid försökt göra något åt den här kulturen, men inget har ju hänt?

– Det är mycket märkligt att vi har handlingsplaner som inte verkar ha gett någon verkan. Men jag tror att vi måste fortsätta jobba med regelverket även i det dagliga livet för att de ska ge resultat.

Är det ett underbetyg för dig som institutionschef?

– Jag som chef är ju ansvarig för att bygga en kultur på teatern som är öppen och tillgänglig för alla. Lyckas vi inte skapa en kultur där vi visar respekt för varandra är vi jäkligt illa ute.

”Urusla på jämställdhet”

Även Magnus Aspegren, chef för Riksteatern, är förfärad över grovheten i övergreppen.

– Vi är en bransch som ska belysa problemen och orättvisor i vår samtid. Att då få veta att vi är urusla på jämlikhet och att det förekommer grova sexuella trakasserier och till och med brott är förstås omskakande. Vi måste komma åt tystnadskulturen i en bransch där många arbetar som frilansare med svåra villkor och låga löner.

Vad kan du konkret göra som chef?

– Att se till att vi hela tiden kan prata om hur vi bemöter varandra, se över hur vi processar vårt konstnärliga arbete och skapa en struktur där alla kan känna sig trygga oavsett vilken anställningsform man har. Man ska våga säga ”det här är inte okej”, säger Magnus Aspegren.

”Inte sopat något under mattan”

Chefen för Dramaten i Stockholm, Eirik Stubø, säger sig inte ha kännedom om några fall av sextrakasserier som liknar de som beskrivs i uppropet. De två fall han känner till har åtgärdats enligt teaterns handlingsplan, säger han.

– Det var verbala trakasserier. Men det som beskrivs i uppropet har inte kommit upp till ytan. Det är kärnan i problemet. Vad är det som gör att det inte kommit till vår kännedom? säger Eirik Stubø.

På frågan huruvida det just inom teatervärlden skulle finnas en speciellt gynnsam grogrund för sexuella trakasserier säger Eirik Stubø att han inte vill tro det.

– Jag hör att man tror att det här är en typ av gränslös verksamhet, men jag köper inte det. Det som beskrivs här är brott – och det finns inget inom teatern som skulle leda till det.

Är det så att man ser mellan fingrarna med det här problemet?

– Det verkar ha varit så. Men vi har inte sopat något under mattan.

Läs en längre intervju med Dramatenchefen Eirik Stubø.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet