Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsvetare: ”SD skjuter sig själva i foten”

Uppdaterad
Publicerad

Expressens avslöjande om att idéhistorikern Tony Gustafsson blev medlem i SD 2017 påverkar trovärdigheten för den vitbok han just nu skriver om partiets historia. Det menar statsvetaren Andreas Johansson Heinö, förläggare på marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

– Sverigedemokraterna gick ut hårt med att det var en oberoende författare. Nu tvingas de se hur vitboken avfärdas enbart på grund av detta.

SD:s partiledning har tidigare beskrivit Tony Gustafsson som en oberoende forskare som ”inte varit politiskt engagerad överhuvudtaget”.

Därför blir Expressens uppgifter om idéhistorikerns partimedlemskap problematiska, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Hade man varit öppna med kopplingarna från början så hade inte det här problemet uppstått. Nu skjuter man sig själva i foten.

”Processen får trovärdighetsproblem”

I arbetet med en vitbok, som handlar om att bringa reda och klarhet om historien, är transparens ett nyckelord, säger Marie Demker.

– Jag är av uppfattningen att en forskare absolut kan göra en bra utredande rapport av den här typen, även om man råkar vara medlem i partiet. Forskningen får bedömas av de kriterier som vi använder inom akademien.

Hur påverkas trovärdigheten i Tony Gustafssons arbete med vitboken?

Den första delrapporten som publicerades i juni visade egentligen bara sådant som redan var känt. Där påverkas inte slutsatserna alls. Men själva processen får trovärdighetsproblem. Hur kommer rapporten se ut när den närmar sig samtiden? Hur kommer Tony Gustafsson förhålla sig till den period där han själv varit aktiv och varit medlem?

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och förläggare på marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Han bedömer att Sverigedemokraterna haft en genuin strävan att hitta oberoende forskare som ville ta sig an arbetet med partiets vitbok.

”Hög nivå av klantighet”

– Nu hävdar partiet att man inte ens ställt frågan om medlemskap till Gustafsson, vilket tyder på en hög nivå av klantighet och bristande omdöme.

Han anser att det som presenterats hittills av vitboken är välskrivet och genomarbetat. Men att Gustafssons koppling till partiet ruinerat trovärdigheten och gett kritiker och politiska motståndare öppet mål:

– Sverigedemokraterna gick ut hårt med att det var en oberoende författare. Nu tvingas de se hur vitboken avfärdas enbart på grund av detta.

Tony Gustafsson skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att han inte vill kommentera sin partitillhörighet eller ideologiska övertygelse.

”Jag betraktar nämligen detta som en privatsak och dessutom som irrelevant i förhållande till den rent professionella uppgift jag åtagit mig att genomföra SD:s vitboksprojekt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.