Bronsstaty av Melania Trump. Foto: AP

Staty av Melania Trump rest i Slovenien – den förra brändes ner

Uppdaterad
Publicerad

Trä-Melania brändes ner på USA:s nationaldag. Nu har en ny staty av Melania Trump rests utanför hennes hemstad Sevnica i Slovenien.

För ett drygt år sedan reste den amerikanske konstnären Brad Downey en träskulptur av USA:s första dam utanför Sevnica i Slovenien. Staden där Melania Trump växte upp i dåvarande Jugoslavien innan hon flyttade till Ljubljana som tonåring.

Statyn snidades till med motorsåg av den lokale rörmokaren och amatörkonstnären Aleš “Maxi” Župevc. Župevc föddes på samma sjukhus som Melania Trump under samma månad, april 1970.

Verket väckte en hel del reaktioner och hånades på sina håll för att likna en fågelskrämma.

Den 4 juli i år sattes trästatyn i brand av en okänd förövare.

Kritisk kommentar

Nu gör Brad Downey ett nytt försök.

För två veckor sedan avtäcktes en ny staty. Denna gång i brons.

Downey säger att han fått ta emot en hel del kritik och hot för sitt projekt från, mestadels från Trump-kritiker.

– Men statyn ska ses som en kritisk kommentar till USA: s invandringspolitik som gynnar vissa och avvisar andra, säger han i en intervju med The Guardian och syftar på att Melania Trump själv invandrat till USA.

Melania Trump har själv inte kommenterat statyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.