Foto: TT

Staty raserad av IS återuppbyggd

Uppdaterad
Publicerad

Syriens största antika staty av ett lejon har restaurerats och kan nu beskådas i Damaskus. Statyn är en av alla de fornlämningar som förstördes då terrorgruppen IS 2015 intog staden Palmyra.

Den 2.000 år gamla statyn i kalksten, som är 3,5 meter hög och väger 1,5 ton, stod från början vakt utanför den förislamiska gudinnan Al-lats tempel i staden Palmyra, enligt Unesco.

Statyn förstördes 2015 då terrororganisationen IS intog den syriska staden, som är världsberömd för sina romerska och arabiska fornlämningar. Palmyra är också sedan 1980 med på Unescos lista över världsarv.

LÄS MER: Drönarbilder visar ny förstörelse i Palmyra

Staty restaurerad

2016 återerövrades staden av den syriska armén och efter mycket arbete har nu en grupp arkeloger lyckats restaurera lejonstatyn, som tillsvidare har placerats på nationalmuseet i Damaskus.

Och enligt Hamed Al Hammami, Unescos sändebud i Syrien, har arbetet ett viktigt symbolvärde.

– Det är en del av ett större projekt som syftar till att skydda Syriens unika kulturarv, som tyvärr fortfarande är hotat.

Planen är att den ståtliga katten en dag ska få flytta tillbaka till Palmyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.