Foto: TT

Ståuppkomiker vill införa riktlinjer för bättre arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

En grupp svenska ståuppkomiker har tagit initiativ till att upprätta riktlinjer för branschen. Syftet är att skapa en sundare och mer inkluderande arbetsmiljö. Initiativet backas av flera stora namn.

Med hjälp av nya riktlinjer ska ståuppkomiker i Sverige få bättre arbetsvillkor. Det handlar om att medarbetare ska behandlas rättvist oavsett sexuell läggning, religion och etnisk tillhörighet.

Flera stora namn ställer sig bakom initiativet, som till exempel Özz Nujen, Bianca Kronlöf och David Batra – men dom faktiska initiativtagarna är komikerna Sara Andersson Marmnäs, Therese Sandin, Malin Appeltoft och Karin Adelsköld.

–Det kan hända väldigt mycket i den här branschen, eftersom det oftast är i krogmiljö. Och vi har saknat regler och rekommendationer för hur vi beter oss mot varandra, säger Karin Adelsköld.

Enligt Adelsköld var den utlösande faktorn ett uppmärksammat Instagraminlägg av Bianca Kronlöf där hon lyfte strukturella problem som finns inom branschen.

Förhoppningar om branschråd

Komikergruppen tillhör ingen organisation, utan har själva tagit initiativ till att skriva riktlinjerna.

Men i framtiden hoppas Karin Adelsköld gå längre – och införa ett branschråd.

– Det hoppas vi så klart på, och om man får drömma lite kanske till och med någon sorts CE-märkning för branschen, säger Karin Adelsköld.

I klippet kan du höra Karin Adelsköld om varför hon menar att riktlinjerna behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.