Stefan Eklund ny kulturchef på SvD

Publicerad

Stefan Eklund blir Svenska Dagbladets nye kulturchef. Han är nu kulturchef på Borås Tidning, där han varit den drivande kraften bakom tidningens uppmärksammade litterära debutantpris.

Stefan Eklund, 47, började på Borås Tidning som sportreporter och har även varit nyhetschef på tidningen. 1995 blev han chef för kulturredaktionen. Där har han också tagit initiativ till Borås Tidnings Debutantpris, som blivit en av de mest betydande litterära utmärkelserna i Sverige.

Uppseendeväckande många yngre författare som blivit bestående namn har fått debuten belönad med Borås Tidnings Debutantpris, däribland Daniel Sjölin, Martina Lowden och Jonas Hassen Khemiri. Stefan Eklund har varit ordförande i juryn sedan starten.

– Stefan Eklund är en driven journalist, skribent och god redaktör. Han brinner för sitt ämne och har som kulturchef på BT visat hur man kan förnya kulturjournalistiken och samtidigt vara en stark röst i debatten, säger SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson.

Och den nyutnämnde kulturchefen kvitterar:

– Det måste vara ett av de finaste jobb man kan få och jag känner mig oerhört inspirerad inför uppgiften. SvD:s kulturbevakning har en stark och kvalitativt högtstående särprägel som det ska bli riktigt roligt att försöka utveckla ytterligare.

Stefan Eklund tillträder sin nya tjänst den 1 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer