Vinter i P1 Bakre raden fr. v: Olof Wretling, Fredrik Lindström och Johan Rockström Främre raden fr. v: Madeleine In Hwa Björk (håller i Anders Hansen), Caroline Farberger och Stina Wollter (håller i Petra Mede) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Stina Wollter och Anders Hansen bland årets vinterpratare

Uppdaterad
Publicerad

När lyssnarna återigen väljer sina favoriter som vintervärdar i P1 återfinns många välkända ansikten. Författaren Fredrik Lindström inleder på juldagen tätt följd av konstnären och radioprofilen Stina Wollter. Programledaren Petra Mede knyter ihop säcken på nyårsaftonen och miljöprofessorn Johan Rockström pratar in det nya året 1 januari. Men den som är otålig kan lyssna på alla avsnitt redan på juldagsmorgonen.

På torsdagen presenterar Sveriges Radio årets vintervärdar i P1. En nyhet är att alla avsnitt finns som poddversioner med förkortad musik redan på juldagen, förutom Petra Medes direktsända vinterprat på nyårsaftonen.

– Årets upplaga av Vinter i P1 är som en hel Sommar-säsong i miniformat. Programmen kommer att roa, upplysa och beröra, säger programchefen Bibi Rödöö.

Wollter: Vill väcka lust

Flera av vintervärdarna medverkade i Sommar i P1 i somras. Anders Hansens sommarprat om hur våra hjärnor fungerar slog lyssnarrekord. Stina Wollters sommarprat om relationen till en cancersjuk 8-årig flicka grep tag i många.

– Jag kommer prata om den skapande människan. Jag vill skapa ett vinterprat som väcker lusten hos de som lyssnar och en längtan efter att upprätta kontakt med det där skapande barnet som vi en gång var, säger Stina Wollter till Kulturnyheterna.

– Jag kommer prata om varför vi är som vi är för varanda, varför vi verkligen vill tillhöra en grupp, varför vi mår som vi gör och slutligen vad som egentligen händer där inne i själen när man lyfter på locket och tittar in i våra hjärnor, säger Anders Hansen.

Lyssnarnas sommarfavoriter Madeleine In Hwa Björk och vd:n Caroline Farberger spinner vidare på sina berättelser om adoption och könskorrigering.

Rockström startar nya året

Författaren och komikern Fredrik Lindström har gjort flera sommarprat och skådespelaren Olof Wretling är nu inne på sitt sjunde Vinter i P1. Programledaren och komikern Petra Mede avslutar året på nyårsaftonen och miljöprofessorn Johan Rockström inleder symboliskt år 2020 som han kallar för ”sanningens år”. Senast Rockström sommarpratade 2015, var han optimistisk inför framtiden.

Vinter i P1 sändes för första gången 10 år efter att Sommar i P1 startade den 13 juni 1959, på initiativ av Tage Danielsson. Anledningen var att man ville möta konkurrensen från tv som i december 1969 startade TV2, som lockade till sig många populära radioprofiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.