Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Wollter har fått hård kritik för Instagraminlägg hon publicerat om kriget mellan Israel och Hamas. Foto: Pressbild/Pernilla Edholm/SVT

Stina Wollter svarar efter kritikstorm: ”Karaktärsmord”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Wollter anklagas för att sprida konspirationsteorier för sina 300 000 följare på Instagram.

Konstnären och influencern Stina Wollter har under de senaste dagarna fått hård kritik för några av de Instagraminlägg hon har publicerat om kriget mellan Israel och Hamas.

Ett av de inlägg som kritiseras är när hon påstår att ”israeler systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier”, och hänvisar bland annat till en hårt kritiserad artikel publicerad på Aftonbladet kultursida 2009.  

– Om man har en stor publik så måste man vara försiktig med vad man säger. Hon spred tydliga antisemitiska myter och konspirationsteorier, säger Isobel Hadley-Kamptz, som skrivit en krönika i Dagens Nyheter där hon kritiserar Wollters inlägg.

”Got carried away”

Stina Wollter menar att när fokuset hamnar på huruvida hon har publicerat felaktigheter från kriget mellan Israel och Hamas, så fråntas fokuset på vad det är som händer i kriget.

– Jag blir anklagad för att vara antisemit och judehatare på grund av min kritik mot staten Israels, enligt internationella lagar, brott som nu försiggår. Jag anser att det är ett karaktärsmord, säger Stina Wollter till Kulturnyheterna.

Att uppgiften om systematiska organstölder saknar grund medger Stina Wollter i efterhand.

– Jag erkänner att jag ”got carried away”. Folk skickar länkar till mig. Men är det det som är viktigt här, undrar jag?

Lajkats av språkrör

Under torsdagen har även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi fått kritik för att hon lajkat Wollters inlägg, en lajk som hon senare tagit bort.

Bland de som kräver att hon ska förklara sig finns såväl ledarskribenter som politiker, däribland liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Kulturnyheterna har sökt Märta Stenevi utan att få svar. Till SvD uppger hon att hon inte läst ordentligt innan hon gillade inlägget och att hon är otroligt ledsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.