Skådespelaren Jada Pinkett Smith kommer att bojkotta Oscarsgalan och hälsar till sin vän Chris Rock som skall leda galan.

Stjärnan bojkottar Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

20 av 20 skådespelare nominerade till en Oscar för bästa huvudroll och biroll är vita. Det har väckt en kritikstorm – och nu hoppar storstjärnor av galan. Både skådespelaren Jada Pinkett Smith och Oscar-belönade regissören Spike Lee bojkottar nu galan.

– Jag kommer inte att vara på galan och jag kommer inte att titta på den. För oss att tigga om bekräftelse eller ens be om den förminskar värdigheten, säger Jada Pinkett Smith i en film hon postade i sociala medier.

Jadas man Will Smith blev inte nominerad för sin roll i dramat Concussion, trots att han var förhandstippad.

Spike Lee tillkännagav sin bojkott i ett skriftligt uttalande.

”Hur är det möjligt att samtliga 20 nominerade i skådespelarkategorierna är vita, för andra året i rad?” skrev han bland annat, och ställde den retoriska frågan om svarta skådespelare inte ansågs kunna agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.