I augusti ska bygget stå klart – då öppnar den nya arkitekturskolan sina dörrar. Tham och Videgård arkitekter som ritat huset hoppas att den ovanliga ovala formen kan skapa förutsättningar för en kreativ miljö för studenterna.
– Det är en byggnad som är lite svårare att läsa av snabbt. Man får fortsätta runt hörnet ungefär som i ett landskap för att se vad som händer. En kurva är ju kontinuerlig till skillnad från den gamla klassiska institutionen som bygger på korridorer och rätvinkliga celler, en för varje professor, säger arkitekten Bolle Tham.
Hoppas på samarbeten
Han menar att i och med byggnadens form blir man tvungen att röra sig och kommer då att upptäcka andra gruppers arbeten. Vilket skapar en öppenhet för de olika projekten som pågår på skolan.
Till skillnad från tidigare, då skolan låg helt avskild, ligger den nya byggnaden mitt på KTH:s campus med förhoppningar om samarbeten olika institutioner emellan.
Men arkitektstudenten Jakob Hördegård kommer att sakna den gamla byggnaden.
– När jag började tänkte jag: Oj, vad är det här för fult och konstigt hus. Men nu när jag varit där ett år har jag faktiskt fått en kärlek till huset. Man kan göra vad man vill, det är ett väldigt öppet hus för oss som är där, säger han.
Har väckt starka känslor
Hyllad och bespottad, ja den gamla arkitekturskolan ritad av Gunnar Henriksson har väckt starka känslor och har till exempel kallats för Stockholms fulaste hus. Den nya byggnaden är inte lika provocerande menar arkitektduon Tham och Videgård Arkitekter, men de hoppas ändå på starka reaktioner.
– Det vill man att arkitektur ska göra. Jag tror att det nya huset smälter in på ett fint sätt. Jag tror att den tidigare byggnaden mer stod ut och kontrasterade och gjorde skillnad i den miljö den ligger i. Men det återstår att se vad folk tycker och förhoppningsvis väcker det känslor, säger arkitekten Martin Videgård.
Den nya byggnaden ska rymma ateljéer, ritsalar, föreläsningssalar, grupprum och kontor fördelat över 8.800 kvadratmeter.
Byggnadens fasad består av corténstål, ett rosttrögt stål. Tanken är att det ska påminna om de äldre husens röda tegelarkitektur som blivit KTH:s signum.
Se en bild på den gamla byggnaden i bildspelet ovan.