Israels programpunkt på Stockholms Kulturnatt ställdes in med hänvisning till säkerhetsläget. Men nu är den återinsatt. Foto: SVT/TT

Stockholms stad ändrar sig – låter Israel medverka i Kulturnatten

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad tog bort Israels ambassad ur Kulturnattens program. Anledningen var säkerhetsläget. Men nu ändrar sig kommunen.

Israel får åter medverka på Stockholms stads Kulturnatt. Det meddelar kommunen på sin hemsida, där de skriver att de har mottagit nya uppgifter och information från Israels ambassad. Detta efter att kommunen fått skarp kritik från Israels ambassadör i en intervju med Dagen.

För en vecka sedan ströks den israeliska ambassadens programpunkt, bestående av ett videoverk av tre konstnärer. Till Svenska dagbladet uppgav kommunen att det var av säkerhetsskäl.

Krig mellan Israel och Hamas

Men beslutet att plocka bort programpunkten kom också efter att propalestinska grupper anklagat kommunen för artwashing – ett försök att med konstens hjälp rentvå Israel och flytta fokus från den humanitära katastrof som pågår i Gaza.

”Nya uppgifter”

Stockholm stads beslut fattades mot ambassadens vilja och Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman var kritisk mot kommunen som han ansåg hade gett efter för den propalestinska opinionen.

Under onsdagen meddelade Stockholms stad på sin hemsida att man nu har ändrat sig igen och åter kommer att marknadsföra Israels programpunkt:

”Stockholms stad, genom Evenemangsavdelningen, tog den 9 april ett beslut om att inte längre marknadsföra Israels ambassads programpunkt under Kulturnatten. Beslutet fattades med anledning av förhöjt säkerhetsläge kring Israels ambassad i samband med att ambassaden stängde. Stockholms stad har nu mottagit nya uppgifter och information från Israels ambassad. Staden har därför tagit ett nytt beslut, idag 18 april, vilket gör att programmet återigen kan marknadsföras under Kulturnatten.”

Stockholms stad skriver till Kulturnyheterna att de inte har tid att vara med i en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet