Stadsteatern tillverkar skyddskläder i coronakrisen. Foto: TT

Stockholms Stadsteater gör skyddskläder åt äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

Kostymavdelningen på Stadsteatern i Stockholm gör i vanliga fall unika kreationer till teaterföreställningar. Nu har de ställt om till vad man skulle kunna kalla en fabrik, där de tillverkar återanvändningsbara skyddsförkläden åt äldreomsorgen.

Det är Stockholms stad som gjort beställningen och på en månad ska 6000 medicinskt godkända förkläden tillverkas. Leif Kananen är avdelningschef för äldreomsorgen i Stockholms stad och har varit med i projektgruppen för skyddsutrustningen.

– De mer hållbara förklädena kan man tvätta 30–40 gånger och då kommer vi ner i förbrukningen av engångsmaterial. Då tryggar vi arbetsmiljön, säger Leif Kananen.

20 människor jobbar med att göra förkläden, allt från bibliotekarier till skickliga skräddare. Nancy Andreassen Peters är kostymchef på Stadsteatern och arbetsleder projektet.

Det är mycket spring här, är det svårt att hålla avstånd?

– Jag tror vi alla upplever svårigheterna med det, men vi gör vårt bästa med den frågan. Eftersom det är skarpt läge behöver vi göra det här. Man måste känna att man verkligen är symptomfri innan man kommer hit, säger Nancy Andreassen Peters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.