Karolina Windell är utredare på Myndigheten för kulturanalys. Foto: Stefan Tell

Konstnärer anpassar sig för att vara nyskapande

Publicerad

Konstnärer och kulturarbetare anpassar sig till Kulturbryggan och Musikplattformens krav på nyskapande för att få stöd. Men bara i ansökningarna.

I en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys konstateras att Kulturbryggan och Musikplattformen – som på uppdrag av regeringen vardera delar ut 25 miljoner årligen i stöd till nyskapande kultur  – gynnar en viss sorts projekt.

Till exempel pekar rapporten på att reglerna om samarbete och medfinansiering begränsar vilka som kan söka stöd.

Problem i uppdraget

– Men det behöver inte vara ett problem, säger Karolina Windell, utredare på Myndigheten för kulturanalys. Däremot är det möjligt att det finns ett problem i hur regeringen formulerat uppdraget till Kulturbryggan och Musikplattformen.

– Som att Kulturbryggan har som krav på de sökande att de måste ha medfinansiärer till sitt projekt för att få stöd, men att de samtidigt också har som uppdrag att stödja kulturutövare som har svårt att få medel från andra håll. Där krockar det lite, säger Karolina Windell till Kulturnyheterna.

”Kortsiktiga projekt gynnas”

I rapporten tittar man också på konsekvenserna av att stöden ges i form av projekbidrag.

– Det får som effekt att kortsiktiga projekt gynnas, och att längre konstnärliga samarbeten inte får stöd.

Karolina Windell konstaterar också att de som söker stöd anpassar sig till Kulturbryggans och Musikplattformens definition av nyskapande, i alla fall i sina ansökningar.

– Där finns ett glapp mellan de politiska intentionerna och vad konstnärerna själva vill göra, säger hon.

Mer utvärdering

Men Karolina Windell föreslår inte några förändringar i Kulturbryggans och Musikplattformens sätt att arbeta.

– Det är för tidigt för det. Men vi tycker att man bör fortsätta belysa hur uppdragen är formulerade och hur de omsätts i praktiken, och sedan gå på djupet och utvärdera vilka som faktiskt får pengar, och sen se om man ska förändra något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer