Höga kostnader är skälet premiärminister Abe ger för denna dramatiska tvärvändning i prestigbygget.
Men Zaha Hadids byggnad har också fått hård kritik på rent estetiska grunder i den japanska debatten. Tunga debattörer har tyckt att arenan ser ”löjlig” ut.
– Vi har beslutat att gå tillbaka till början av planeringen av OS-arenan och börja om från noll, säger Shinzo Abe, rapporterar brittiska dagstidningen The Guardian.
”Röster från folket”
– Jag har lyssnat till röster från folket i en månad nu, och har övervägt möjligheten till omvärdering.
Den beräknade kostaden för arenan är 17 miljarder kronor. Regeringen sätter nu omedelbart igång processen att ta fram en ny plan.
Zaha Hadid är en av vår tids mest berömda och hyllade arkitekter. Hon har gjort en lång rad berömda och prestigefulla byggnader under 2000-talet och är känd för sitt komplexa, organiska formspråk.
Extrema krav
Hadids byggnader liknar inte hus och ställer ofta extrema krav på byggtekniska lösningar och på de ingenjörer som ska omvandla ritningarna till stål och betong.
Hennes arena för Tokyo-OS har väckt starkt motstånd i landets arkitektelit.
Den japanske stjärnarkitekten Arata Isozaki har sagt att arenan ser ut ”som en sköldpadda som väntar på att Japan ska sjunka så att den kan simma iväg”. Och flera av hans mest respekterade kollegor stod bakom ett seminarium i protest mot arenaplanen.
”Vill inte se utlänning”
Zaha Hadid har bitit tillbaka mot sina angripare, som enligt henne inte vill se en utländsk arkitekt ta plats i den japanska huvudstaden:
– Deras problem är att de förlorade tävlingen, säger Hadid. De vill inte att en utlänning bygger en nationella arena i Tokyo. Men själva har de många internationella uppdrag.
Kostnaderna för OS är en fråga som får ständigt växande uppmärksamhet. Inte minst kostnaderna för de specifika arenorna – dyra prestigbyggen som ger sina städer huvudvärk även efter att spelen är över.
Dyrt även efteråt
En av Zaha Hadids mest berömda och kontroversiella byggnader är simarenan till OS i London 2012. Den kostade 3,6 miljarder kronor att bygga, tre gånger dyrare än budgeterat, och efter OS krävdes två år långa ombyggnader innan arenan kunde öppnas för allmänheten.
Och debatten om hur London ska använda sin olympiska huvudarena från 2012 rasar fortfarande. Den gällande planen, där arenan bland annat ska bli fotbollslaget West Hams hemmaplan, beräknas kosta över 9 miljarder kronor att förverkliga.