Eva Hamilton och Anna Serner reagerar med besvikelse på budgetbeskedet från regeringen. Foto: Film- och tv-producenterna/TT

Stor besvikelse i filmbranschen efter budgetbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Tunga namn i filmbranschen reagerar med besvikelse på regeringens nya kulturbudget. Anslagen till film bantas med 1,2 miljoner kronor, samtidigt som den hett efterlängtade rabatten på filminspelningar i Sverige uteblev.

Efter valet var produktionsrabatter, alltså statlig subventionering av filminspelningar, en av de stora frågorna inom svensk film. Tillväxtverket och Svenska Filminstitutet har föreslagit att Sverige så snart som möjligt inför 25 procents rabatt på filminspelningar i landet, för att stå sig i den internationella konkurrensen – där rabatter är norm i nästan samtliga europeiska länder förutom Sverige och Danmark.

Men förslaget har inte fått gehör i regeringens budget, och frågan nämns överhuvudtaget inte.   

– Jag är verkligen bekymrad över att kulturen är så osynlig i vad regeringen gör nu, och produktionsrabatterna är en tydlig signal för det. Det hade varit ett så enkelt sätt att göra mer och bättre film i Sverige, säger Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet.

Skulle kosta 300 miljoner

Frågan har utretts, och Tillväxtverket har räknat på att en öronmärkt satsning på 300 miljoner kronor skulle göra Sverige konkurrenskraftigt gentemot andra Europeiska länders rabatterade inspelningskostnader.

Även Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producenterna, reagerar med besvikelse på beskedet, och menar att modellen med inspelningsrabatter har lett till ökade skatteintäkter utomlands i de länder som infört det.

– Det är djupt ironiskt och väldigt beklagligt att vi just nu upplever en all-time-high när det gäller efterfrågan på våra tjänster, men jobben, investeringarna och hela tillväxten förläggs utomlands. Det är ett misslyckande för Sverige och svensk näringspolitik, säger Hamilton i ett pressmeddelande.

Ser förlorade arbetstillfällen

TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg menar att de uteblivna produktionsrabatterna slår mot såväl film- som tv-branschen, och att ”attraktiva arbetstillfällen” går förlorade.

– Det är beklagansvärt att regeringen med kulturministern i spetsen ideligen utlovar detta utan att något händer. Varför har man så svårt för att satsa på den breda kulturen?, frågar hon sig i ett pressmeddelande.

– Regeringen borde för länge sen justerat detta så vi inte sticker ut så mycket att man tvingas filma scener som ska utspela sig i Sverige utomlands. Nu tappar vi mark kvalitativt gentemot andra länder, fortsätter hon.

Under onsdagen bemötte kulturminister Amanda Lind (MP) kritiken från filmbranschen. Läs hennes svar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.