Hör artisten Sofia Jannok om klimatkonserten. Foto: TT

Global klimatkonsert hålls i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon inleds den globala klimatfestivalen Climate live i Stockholm. Festivalen, som har som mål att förena och mobilisera människor i klimatfrågor arrangeras bland annat tillsammans med Fridays for future.

– Musiken har blivit ett sätt att få upp ögonen hos människor till fler sanningar än de som vi vanligtvis ser, säger artisten Sofia Jannok.

Musikevenemanget Climate live är en global rörelse och hålls samtidigt i över fyrtio länder. I Stockholm arrangeras den i Kungsträdgården, där artister som First aid kit, Viktor Leksell och Tusse uppträder. Medverkar gör dessutom forskare, talare och aktivister, bland annat Greta Thunberg. 

Sofia Jannok är en av de artisterna som står bakom initiativet och uppträder i Stockholm.

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris och makthavarna vet vad som händer, men det sker inget systemskifte. Att så många artister samlas på den här platsen, inte bara i Stockholm utan över hela världen, och säger att det här är vårt gemensamma hem, det tror jag är otroligt kraftfullt, säger hon.

”Västvärldens dåliga samvete”

Festivalen har som syfte att förena människor i kampen för klimatfrågan – genom musiken. Men konceptet är inte det första i sitt slag. 1971 arrangerade George Harrison och Ravi Shankar The concert for Bangladesh, där stjärnor som Bob Dylan och Eric Clapton stod på scen. Efter det har stödfestivaler som Live Aid fått både den musikaliska eliten och människor över hela världen att visa sitt stöd.

– Motivet för de här galorna har sen dess ofta handlat om sådana saker som västvärlden haft dåligt samvete över, så som hunger, fattigdom, miljö eller konflikter som de själva har ett finger med i spelet, säger musikjournalisten Per Sinding-Larsen.

I klippet: Se Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen om välgörenhetsfestivaler genom historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.