Konsthallschef Mårten Castenfors visar runt under Vårsalongen 2018. På bilden konstverket ”Andas in, andas ut. Ett år med Yoga” av Stefan Bennedahl. Foto: TT

Stora förseningar för Liljevalchs nya konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med Liljevalchs nya konsthall försenas ytterligare, rapporterar tidningen Mitt i. Projektet som först skulle vara klart 2018 beräknas nu åtminstone dröja till årsskiftet 2020/2021.

I två år huserade Liljevalchs i tillfälliga lokaler i Stockholm City i väntan på att lokalerna på Djurgården skulle renoveras. Lagom till årets vårsalong kunde man öppna den gamla konsthallen i renoverat skick, men arbetet med den nya konsthallen försenas nu än en gång, enligt tidningen.

När den nya hallen kommer att kunna slå upp dörrarna är fortfarande oklart – säkert är dock att det inte blev någon invigning 2018 som man hade hoppats. ”Projektet beräknas nu bli klart till årsskiftet 2020/2021 med stor risk för ytterligare förseningar”, skriver Fastighetskontoret i en lägesrapport som tidningen har tagit del av.

Dyrare än väntat

Sedan tidigare har det rapporterats om skenande kostnader för bygget av den nya hallen, renoveringen av den ursprungliga samt renoveringen av restaurang Blå Porten. Från början skulle arbetet kosta 174 miljoner, men notan verkar nu landa på 340 miljoner kronor.

Blå Porten skulle ha haft sin nyöppning i juni i år, men efter att man bland annat har hittat mögel i taket får dess gäster vänta med kurrande mage till våren 2019 – minst.

Liljevalchs invigdes 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige. Konsthallen tillhör Stockholms stad sedan 1974.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.