Stadsteatern och Kulturhuset i Stockholm går samman. Det är nu formellt beslutat. Foto: Scanpix

Stora institutioner i Stockholm går samman

Publicerad

Nu står det klart att Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm slås ihop. Men beslutet får kritik av oppositionen.

Slå ihop Stockholms stadsteater och Kulturhuset till ett nytt, stort bolag. Det beslutet, som Kulturnyheterna berättade om i höstas, beskrevs av stadens kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) som ett sätt att ge stockholmarna mer kultur för pengarna.

– Man bör riva murarna mellan de två institutioner som ligger i samma hus, för att koncentrera resurserna till konsten och för att kunna erbjuda ett större utbud, sade kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) till Kulturnyheterna då.

Nu är saken i praktiken klar, sedan kommunstyrelsen i Stockholm fattat beslut i frågan.

”Det krävs insyn”

Men beslutet om det nya kulturbolaget får kritik från oppositionen. Beslutet riskerar att försämra insynen i stadens kulturverksamhet, menar oppositionsborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Kulturhuset är stockholmarnas hus, och det krävs insyn i verksamheten. Om man bolagiserar blir det inte samma insyn, säger han.

Daniel Helldén är också kritisk till hur beslutet tagits fram.

– Beslutet dök upp i november, innan dess fanns ingen diskussion om det här. Man har inte heller förankrat det hos personalen. Nu har beslutet tagits i kommunstyrelsen, och det innehåller inte heller nu några utredningar som visar om det ger positiva eller negativa effekter. Det är uppseendeväckande, säger han.

Kulturnyheterna har sökt Madeleine Sjöstedt för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer